друкувати


У грудні суттєво подорожчали позики банків

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-12-15 03:10:41

У грудні суттєво подорожчали позики банків. Так, за іпотеку доведеться віддати 20% річних, а за споживчий кредит заплатите майже половину вартості товару.

Натомість люди із вільними грошима навпаки, можуть добре заробити, йдеться в сюжеті ТСН.

Нестача в банках гривні призвела до зростання ставок депозитів та зменшенню кредитування.

Не зазнав суттєвих змін лише корпоративний сегмент - ставки зросли максимум на відсоток. Однак таку позику важко буде отримати новим клієнтам.

А от позики на авто "захищають" автовиробники та дилери. Вони готові заробляти на кількості проданих машин, тому пропонують банкам певні бонуси. Ставка тут зросла лише на відсоток, і складає наразі 16% річних.

Незмінними також залишаться й споживчі кредити. Для банків же такі позики хоч і ризикові, зате найбільш прибуткові - в середньому 54% річних.

Водночас, українці із грошима на руках мають нагоду непогано заробити. Щоб залучити якнайбільше гривень, деякі банки вже пропонують клієнтам 25% річних, а середня ставка перетнула межу 15.

Подекуди, кажуть експерти, це вигідніше, ніж вкладатися у золото. І тим паче у долари чи євро, які принесуть 7% на рік.

На сьогодні найбільша ціна формується на короткострокові ресурси - це вклади на період 1-3 місяці. Якщо говорити про довгострокові ресурси - на рік, на два, на три - то тут ситуація досить стабільна.

Однак банкіри попереджають, що з настанням весняного тепла ставки швидко почнуть танути. Разом з ними можуть здешевіти й позики. Щоправда, на це відчутно впливатиме фінансова криза у Європі, адже чимало банків мають іноземний капітал.

Джерело: ТСН