друкувати


Еволюція зберегла волосся на тілі людини для захисту від паразитів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-12-15 01:45:34

Учені з Великої Британії пояснили наявність волосяного покриву на тілі людини необхідністю захисту від шкірних паразитів, повідомляє Discovery News. Дослідження провела група фахівців під керівництвом Майкла Сіва-Джоуті (Michael Siva-Jothy) з Шеффілдського університету (Англія). Звіт про їх роботу опублікований в журналі Biology Letters.

Для участі в дослідженні Сіва-Джоуті і його колеги відібрали 19 чоловіків і 10 жінок. Пушкове волосся на передпліччі однієї з рук у кожного учасника було збрите. В ході експерименту учені просили добровольців відвернутися, а потім поміщали п'ять постільних клопів на ту або іншу руку.

Завданням учасників було повідомляти дослідників кожного разу, коли у них виникали сторонні відчуття на шкірі передпліччя - це фіксувалося як виявлення паразита. Крім того, учені реєстрували час, який був потрібен клопам, щоб почати смоктати кров.

За даними дослідження, добровольці повідомляли про присутність комах на поголеній руці утричі рідше, ніж на кінцівці з волосяним покривом. Паразитам також було потрібно на 30% більше часу, щоб приготуватися до висмоктування крові з неголеної руки.

Учені вважають, що в процесі еволюції необхідність боротьби зі шкірними паразитами (клопами, вошами, кліщами) залишилася актуальною, на відміну від потреби в захисті від холоду. Саме цим вони пояснюють той факт, що волосяний покрив у людей став менш густим, ніж у мавп, проте не зник повністю.

Джерело: Освітній портал