друкувати


Прикарпатські лісівники поповнили державну казну на понад 30 мільйонів гривень

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-12-15 03:30:43

На початку року Державне агентство лісових ресурсів України остаточно відмовилося від практики реалізації необробленої деревини шляхом прямих угод. Запровадження відкритих аукціонів – це рішення, націлене на організацію прозорого ринку деревини. Адже, вони забезпечили покращення основних економічних показників діяльності лісового господарства та підвищили рівень соціального забезпечення працівників галузі.

Крім того, в цьому році лісівниками, спільно з представниками деревообробної галузі, було проведено масштабну роботу по встановленню економічно обґрунтованої європейської ціни на сировину різних сортів та розроблено єдиний сертифікат відповідності, який підтверджує законність придбаного товару та унеможливлює товарообіг деревини, отриманої шляхом незаконних рубок.

На аукціони з продажу деревини виставляється необхідна кількість необробленої деревини заготівлі, яка забезпечує потреби внутрішнього товаровиробника в техсировині.

Ґрунтуючись на аналізі результатів чотирьох аукціонів з продажу необробленої деревини 2011 року та обсягів деревини, які реально були викуплені, можемо констатувати, що Івано-Франківське обласне управління лісового та мисливського господарства в повному обсязі забезпечує виробничі потреби провідних деревообробних підприємств. На всіх аукціонах поточного року жодного разу не було реалізовано 100% представленої на продаж деревини. Так, протягом року на загальних аукціонах було реалізовано 287,3 тис. куб.м із запропонованих 305,3 тис. куб.м, що становить 94%, а на спеціальних - 241,9 тис. куб.м із 245,1 тис. куб.м, що становить 98%. Загалом же за рік підприємства Івано-Франківського обласного управління лісового та мисливського господарства реалізували 529,2 тис. куб.м деревини, що становить 96% від тієї продукція, яку було представлено на продаж

Економіка доводить, що нам щоб долати корупцію, потрібно максимально прозоро реалізовувати деревину та мати від цього економічний ефект, вже призводить до вражаючих результатів. Так, за 11 місяців цього року обсяг реалізованої продукції склав майже 257,7 млн грн і зріс порівняно з відповідним періодом минулого року на 54,3%. Як наслідок, за рахунок суттєвого збільшення обсягів реалізації, підвідомчі підприємства управління вже сплатили до бюджетів усіх рівнів 31,2 млн грн.