друкувати


Неповносправна молодь відвідує Карітас щодня

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-12-14 11:30:29

День інваліда для розумово неповносправної молоді з Івано-Франківського Карітасу - це веселе і радісне свято. Ці діти не розуміють, що вони хворі. Вони так само, як і всі інші хочуть бавитися і радіти, а в цей день вони відчувають себе справжніми зірками.

“Для наших дітей Карітас - це другий дім і вони щиро тішаться можливості святково провести час один з одним, а також похвалитися своїми талантами”, - розповідає Оксана Майданюк, мама неповносправної Христинки.

До святкування Дня інваліда, яке відбулося минулої пятниці у БФ “Карітас Івано-Франківськ УГКЦ”, готувалися заздалегідь. Батьки неповносправної молоді разом з працівниками Карітасу організували дітям солодкий стіл та цікаву розважальну програму за участі гостей з села Бринь, Галицького району. Діти, в свою чергу, працювали у творчих майстернях і готували вироби для виставки талантів, які незабаром візьмуть участь в міському аукціоні виробів неповносправної молоді. Варто було бачити, як діти аплодували своїм друзям Оленці Шаповаловій та Галі Герасимовій, які дуетом заспівали пісню про Україну! А на завершення свята усі підопічні Карітасу заспівали “Многая літа” своїм батькам та вихователям.

Вечір минув у дуже теплій і родинній атмосфері. Діти щиро раділи кожному номеру і підтримували усіх виконавців. Батьки тим часом мали можливість поспілкуватися за окремим столом. Спільна біда дуже здружила їх, тож вони, як і їхні діти, радіють можливості провести час разом. “Не можу собі уявити, як би ми жили, якби Карітасу не було”, - узагальнює думку батьків неповносправної молоді пані Оксана. Її доньці Христині, яка страждає синдромом Дауна, тепер 25 років, 9 з них дівчинка відвідувала реабілітаційну школу для неповносправної молоді. “Я тоді за неї постійно переживала, бо вона не могла сама приходити зі школи додому, а у Карітасі її навчили повертатися додому самостійно і ще багатьом дуже корисним речам. Христинка уміє шити, доглядати за собою, дещо готує. Якщо донька не піде хоча б один день до Карітасу - це для неї справжня трагедія”.

Неповносправна молодь відвідує Карітас щодня в рамках діяльності Центур дозвілля та соціальної адаптації молоді з функціональними обмеженнями, який розпочав свою роботу на базі БФ “Каріатс Івано-Франківськ УГКЦ” у 2008 році. Ранок починається зі спільної молитви, далі діти разом вчаться, працюють у творчих майстернях, займаються спортом, відвідують різноманітні екскурсії, ходять в кіно та на вистави, а у вечері повертаються додому. Сьогодні Карітас опікується 35 молодими інвалідами, 18 з яких проживає у геріатричному пансіонаті.