друкувати


Кабмін хоче дозволити Держспоживнагляду перевіряти продуктові супермаркети без попереджень

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-12-12 01:45:59

Кабмін хоче дозволити Держспоживнагляду перевіряти продуктові супермаркети без попереджень, а штрафи за погану якість товару збільшити в рази.

Законопроектом, розробленим Мінекономіки, пропонується скасувати обов'язкове попередження підприємств про терміни планової перевірки. Від обов'язкового отримання дозволу центрального органу влади на проведення позачергової перевірки також пропонується відмовитися, пише Комерсант-Україна.

Крім того, документом пропонується збільшити штрафи за неякісну продукцію до 500% від її вартості (зараз 300%).

Наразі ж Державна інспекція з захисту прав споживачів про майбутню планову перевірку зобов'язана попереджати суб'єктів господарювання в письмовій формі не менш ніж за 10 днів до дня її проведення.  Це суттєво послаблює контроль за доступом неякісних товарів на споживчий ринок.

Зі свого боку учасники ринку побоюються, що, отримавши нові повноваження, відомство посилить тиск на торговельні мережі, відзначаючи при цьому, що їм дуже складно перевіряти якість продукції при великому асортименті.

За словами представників супермаркетів, оптимальним варіантом буде, якщо відповідальність за якість продукції буде нести виробник, а в торгових мережах будуть здійснюватися перевірки лише щодо терміну придатності товару, а також його можливої ​​перебивки.

Нагадаємо, нещодавно Державна інспекція з питань захисту прав споживачів пообіцяла створити "чорний список" виробників та реалізаторів м'ясо-молочної продукції, які обманюють споживачів.

Джерело: ТСН