друкувати


Науковцям є що приховувати від журналістів?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-12-10 09:30:28

Згортанням свободи слова «у колись європейському місті» та кричущим проявом перешкоджання законній діяльності журналістів вважає дії керівництва Прикарпатського національного університету ім. В.Стефаника репортер телеканалу «ЗІК» Руслан Коцаба, якого разом з журналістом газети «Галицький кореспондент» Марією Гаврилюк вчора було неправомірно виставлено «за двері» під час засідання вченої ради вказаного вишу.

Як стало відомо, виявивши в ході засідання в актовій залі ПНУ журналістів, ректор університету Богдан Остафійчук повідомив присутніх, що в залі знаходиться телебачення, зробивши наголос на тій обставині, що це телебачення приватне (хоча закон, як відомо, не робить різниці між приватними і державними чи то комунальними ЗМІ), і, зазначивши, що вчена рада – це не «якийсь концерт», а внутрішні питання університету, попросив припинити зйомку і покинути зал.

Як стверджує Р.Коцаба, вказане засідання вченої ради становило підвищений інтерес для прикарпатського суспільства загалом та тисяч людей, що працюють і навчаються у найбільшому на Прикарпатті виші, зокрема, зважаючи на серйозну міністерську перевірку, що донедавна тривала в університеті, та заплановані на лютий 2012 року вибори ректора. Тому цікавість журналістів до проведення заходу була цілком виправдана.

Ініціативу ректора підтримало кілька інших учасників ради (решта просто сиділи і відмовчувались. Ну звісно ж: хто попре проти боса?), знайшовши для перешкоджання журналістам навіть «законну», як їм здалося, причину, а саме: відсутність у репортерів університетської акредитації. При цьому вчені (а вочевидь серед них були і вчені-юристи) не зважили ні на слова Р.Коцаби про те, що він звертався з даного приводу до ректорату і його запевнили, що жодної акредитації для висвітлення засідання вченої ради не потрібно, ні на положення Закону України «Про інформацію», частина 1 статті 26 якого проголошує, що акредитація проводиться виключно з метою створення сприятливих умов для здійснення журналістської діяльності, і її відсутність не може бути підставою для відмови в допуску журналіста чи працівника засобів масової інформації на відкриті заходи. Антижурналістську кампанію підтримали навіть такі відомі в університеті особи, як директор Інституту туризму Володимир Великочій (щоправда треба віддати йому належне: головний турист ПНУ зазначив, що він не проти, щоб журналісти коротко відзняли сюжет і тоді вже покинули залу) та екс-директор Інституту філології (його закінчило чимало представників прикарпатських ЗМІ), завідувач кафедри слов’янських мов Микола Лесюк. Не заступився за репортерів і їхній «колега» – чоловік, який назвався журналістом газет «Нація і держава» (якщо хто не знає, це партійний друкований орган Конгресу українських націоналістів) та діаспорного видання «Українська думка» (Великобританія). Цей пан зазначив, що видань яких він представляє, цілком достатньо для висвітлення засідання, а відтак інших журналістів, мовляв, для цього не потрібно. Сама постановка питання є дуже цікавою, бо наводить на думку, що актуальні питання, які піднімались на вченій раді, насамперед цікавлять членів КУНу – основних і напевно єдиних читачів газети «Нація і держава», більшість з яких давно вже забула, що воно взагалі таке: вчитися, бо ж не секрет, що середній вік партії давно вже перевалив за середній вік життя в нашій державі, та українців Британії, а не пересічних прикарпатців, яким в ПНУ і працювати і дітей вчити і самим навчатися.

«Чесне слово, – прокоментував події скандальної ради Р.Коцаба, – я не робив жодної "джинси", і мене дійсно не хвилює поки що ректоріада чи ці дрібні хабарники із дешево купленими професорськими титулами! Мене хвилює згортання свободи слова у колись європейському Франківську і зростаюча агресія титулованого невігластва з претензією на інтеліґентність... Оце дійсно страшно неприємно, страшно і неприємно!»

Нагадаємо: перешкоджання законній професійній діяльності журналістів є діянням кримінально караним. За вчинення таких дій стаття 171 Кримінального кодексу України передбачає покарання у вигляді штрафу до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешту на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до трьох років. І Руслан Коцаба, і Марія Гаврилюк вже висловили намір звернутися зі скаргою на неправомірні дії посадових осіб Прикарпатського національного університету до органів прокуратури. Тож слово – за правоохоронцями.

Автор: Сергій БІЛИЙ