друкувати


У селі Маркові на Івано-Франківщині вдарив нафтовий фонтан

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-12-06 05:30:16

«Маємо свій маленький Кувейт», — напівжартома прокоментував ситуацію голова села Маркови Богородчанського району Василь Савчин. А вона справді неординарна. Річ у тім, що 1 грудня в другій половині дня на одному із сільських подвір’їв раптом забив фонтан нафти. Можливо, фонтан — десь перебільшено, але фонтанчик таки був, і, що найголовніше, нафта поступово продовжує витікати із земних надр.

Почнемо з того, що у людей, котрі живуть на тому обійсті, вода у криниці була дуже погана: з присмаком, мутна і т.п. Отож вирішили викопати другий колодязь. Але звідти почало витікати щось взагалі не схоже на воду — якась жовтувата масляниста рідина. Як нам розповіли в сільраді, тоді люди розшукали чоловіка, котрий з лозою вміє знаходити воду під землею. Він і показав місце, розташоване метрів за 20 чи трохи більше від попередньої криниці. Взялися робітники за лопати. Копати довелося глибоко. Зрештою, як і по всій області, через посуху обміліли колодязі і в Маркові. Але й тут усі сподівання людей знайти воду взагалі виявилися марними. Бо коли докопалися до глибини 11,5 м, то з-під землі раптом зафонтанувала справжнісінька нафта. На дев’яту годину ранку 2 грудня вона піднялася майже на п’ять метрів. і хоча темп її фонтанування уповільнився, але, за словами сільського голови Василя Савчина, з яким ми зв’язалися зранку 5 грудня, нафта продовжує потихеньку прибувати.

Зрозуміло, що на місце події виїхали фахівці. Було вирішено залучити до відкачування та подальшого зберігання нафти спеціалізоване державне підприємство «Богородчанинафтогаз». Ну і, очевидно, мають прибути науковці, аби встановити джерело походження цієї цінної корисної копалини. Тим більше, що раніше нічого подібного до цього у Маркові не траплялося. Такого не пам’ятають навіть старожили. Також не виявлено нафти і в інших сільських криницях. Хоча, як зазначив Василь Савчин, територія навколо села, по суті, насичена нафтою, про що свідчать 16 нафтових свердловин, розташованих навколо населеного пункту. Відстань до двох найближчих від уже згаданої криниці — приблизно кілометр.

— Бачите, яку нам землю Бог дав. Скільки у ній багатства!.. От лише підняти ми його не вміємо чи, просто, нахилитися не хочемо, — зауважив Василь Дмитрович.

До речі, щось таке саме, лише пов’язане не з нафтою, а з газом, трапилося в селі Чорнолізцях Тисменицького району. Також на одному з тамтешніх подвір’їв під час поглиблення криниці раптом сталося витікання газу. Як встановили фахівці, йдеться про звичайний природний газ. Тут також не можуть встановити, звідки він береться. Зрештою, як сказали у сільраді, очевидно, через брак коштів дослідження тимчасово припинили. А газ продовжує собі «булькати» в криниці. Як і у марківському випадку, більше в Чорнолізцях такого феномену не спостерігається.

Автор: Ігор НИКОРОВИЧ
Джерело: Газета ГАЛИЧИНА