друкувати


А в школі вікна "золоті"...

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-12-06 03:30:40

Складна ситуація з дефіцитом бюджету вимагає суворої економії коштів, а отже, і господарського підходу до справ. Чи так воно є?

На Рожнятівщині, наприклад, левова частка грошей витрачається на фінансування потреб освіти, бюджет якої на 2011 рік становить 75,9 млн грн. На що ж використовують кошти? Зрозуміло, на фінансування передусім так званих захищених статей видатків, а ще частина з них припадає на поточні та капітальні ремонти загальноосвітніх і дошкільних навчальних закладів. Скажімо, торік ремонтували фасади шкіл, замінювали покрівлі, проводили теплоізоляційні роботи тощо. А ще — замінювали вікна на теплозберігаючі. Загалом у 2010 році на господарську діяльність освіта району витратила понад 5 млн грн, з яких 3,8 — на вікна! Цифра, звичайно, вражаюча. Та чи стали теплішими школи?

Лист до влади

Своєрідним застереженням до тих подій, які нині жваво обговорюють на рівні районної ради, став лист із Брошнів-Осадської ЗШ I-III ст., адресований голові Рожнятівської районної ради Анатолію Диріву та голові Рожнятівської райдержадміністрації Миколі Філіповичу. У ньому порушено насамперед питання фінансове. Рада школи і керівник навчального закладу попросили керівництво району розглянути питання заміни вікон на теплозберігаючі з урахуванням їх думки. Якої саме? Розпорядник коштів — начальник відділу освіти РДА Остап Слабінога уклав угоду з фірмою-підрядником, яка за 281 тис. 500 грн має замінити у згаданій школі вікна та двері у спортзалі, вхідні двері та ще 31 вікно у класах. Але на «віконному метало-пластиковому ринку», виявляється, є багато виробників такої продукції, і вони мають й інші цінові пропозиції, попри те гарантують також високу якість робіт. Голова ради школи і керівник навчального закладу як приклад наводять інше підприємство, яке за ті самі гроші обіцяє зробити у школі значно більше: замінити ті ж вхідні двері й вікна у спортзалі, вхідні двері й 55 вікон у класах та ще додатково — 10 вікон у гардеробі. А ще автори листа висловлюють побажання, щоб під час призначення виконавця робіт враховувалася і думка дирекції, і ради школи. Аргумент наводять простий: платники податків мають знати, чи раціонально витрачаються державні кошти. А як думаєш ти, шановний читачу?

Депутати вдарили на сполох...

Пропозицію Брошнів-Осадської школи миттєвого підтримала районна рада. На спільному засіданні трьох постійних комісій, зокрема і з питань планування бюджету та фінансів, депутати рекомендували начальнику відділу освіти Рожнятівської РДА негайно переглянути угоду з підрядником і ще раз вивчити пропозиції інших виробників вікон. А присутній на засіданні представник батьківського комітету Брошнів-Осадської ЗШ Олег Лопачук озвучив пропозицію батьків: замінити у класах якомога більше вікон, створивши нормальні умови для навчання учнів. «Якщо питання не вирішать — шукатимемо захисту в прокуратурі», — сказав він. Відтак ще двічі відбулися спільні засідання постійних депутатських комісій, але зустрітися з розпорядником освітянських коштів не вдавалося: з поважних причин Остап Слабінога на них не з’являвся. Тим часом підрядна організація активно продовжувала роботи. Тож не здивувало, що коли бажана зустріч депутатів і чиновника таки відбулася, на адресу останнього посипалися й критичні зауваження. Та попри рішення комісії райради, він не переглянув згадувану угоду, зігнорував пропозицією депутатів. «Господарники мають розуміти, що раздувати в районі потрібно так, аби за виділені бюджетні кошти виконати якомога більше робіт. Всі розуміють, що мета будь-якої підприємницької діяльності — отримання максимального прибутку. Однак наша мета інша — державний підхід до використання коштів», — наголосив голова Рожнятівської райради Анатолій Дирів.

Непрозорі тендери і дорогі вікна

Керівництво держави радить нам тугіше затягнути паски, тобто економити. Значною мірою ця вимога стосується державних організацій та установ, які фінансуються з бюджетів усіх рівнів. Так і на Рожнятівщині. Медикам, буває, вкрай не вистачає коштів на придбання медикаментів для невідкладної допомоги. У сільських клубах бракує елементарного — стільців, а ще в іншому населеному пункті громада волає про дитсадок. Напрошується питання: а чи справді школі потрібні такі дорожезні вікна? Пригадую виступ голови Івано-Франківської ОДА Михайла Вишиванюка, який на одній з колегій критикував марнотратство розпорядників коштів. Тоді він говорив і про вікна в держустановах, які за ціною стають «золотими».

Слушне зауваження, яке підтримує чимало депутатів райради, висловив і голова громадської ради при Рожнятівській РДА Володимир Семкович: «Прозоро і на основі внутрівідомчого конкурсу проводити виконання робіт і послуг за бюджетні кошти в обсягах до 300 тис. грн на рік, що не потребує тендерних процедур».

Отож в угоді, яку підписали керівник відділу освіти Рожнятівської РДА та підрядник, бачимо, що за 281 500 грн у Брошнів-Осадській ЗШ I-III ст. можна змонтувати 306,6 кв.м вікон. Тоді як інший підрядник запевняє: за ті ж кошти змонтував би 436,7 кв.м. Різниця очевидна. Рожнятівщина має гіркий приклад минулого року. У Петранківській школі, де торік замінили вікна і всі роботи профінансували, лише недавно зроблено відкоси. Як не дивно, але їх не підрядник зробив, а техпрацівники школи. У Князівській школі вартість одного змонтованого вікна становила 1 090 грн за кв.м, а в дитсадку того ж села — на 330 грн менше. Чому? Бо, напевно, за дошкільний заклад освіти взявся добрий ґазда — підприємець і депутат Рожнятівської райради Михайло Іванишин, житель того ж Князівського.

Чи є політика в описаній ситуації? Звичайно ні. Але, з другого боку, політика в тому, що саме директори шкіл, які є господарями ситуації, у своїх навчальних закладах мали б мати теж вплив на прийняття господарських рішень. Тоді, може, і державні кошти були б використані ефективніше. А у Брошнів-Осадській ЗШ чи, скажімо, у Перегінській ЗШ було б замінено додатково ще до третини вікон. Це ще один поверх...

Автор: Зеновія ГОДОВАНЕЦЬ
Джерело: Газета ГАЛИЧИНА