друкувати


В Україні стало невигідно торгувати борошном

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-12-05 12:45:17

В Україні знижується рівень промислового виробництва хліба. За чотири місяці, що минули з початку нового маркетингового року, на зерновому ринку падіння склало 3,3%.

Падіння за жовтень 2011 р у порівнянні з минулим роком склало близько 7%.

На думку експертів, зниження обсягів виробництва найпопулярнішого в країні харчового продукту не було наслідком скорочення попиту з боку населення. Причина - в скороченні пропозиції якісного борошна.

При цьому, причин для недостачі борошна немає, оскільки, як відомо, Україна в поточному році зібрала безпрецедентний врожай.

Проте обсяги виробництва борошна планомірно знижуються - про це свідчить навіть офіційна статистика. Так, у жовтні млини скоротили виробництво борошна на 2,7%, або на 5,655 тис. т, до 206,181 тис. т в порівнянні з вереснем.

Причина скорочення - значно зросла собівартість виробництва.

"Влада любить повторювати, що зерна в цьому році багато і воно дешеве. Але, по-перше, не таке вже дешеве, а по-друге, чому ніхто не говорить про ціну газу, зростання зарплат?"- Зазначив представник одного з найбільших борошномельних підприємств.

Як пояснюють експерти, розбалансування внутрішнього ринку відбулося, зокрема, і через активний експорт.

"За чотири місяці сезону 2011/12 з України вивезено 42,9 тисяч тонн борошна, що в 3,6 рази більше, ніж в аналогічний період 2010/11", - відзначають аналітики компанії Grain Ukraine. Українська борошно продається в Молдову, Індонезію і Туніс.

На думку учасників ринку, переорієнтувати частину борошна, яка зараз йде на експорт, на внутрішній ринок можливо, тільки запропонувавши операторам адекватну ціну. Однак в умовах жорсткого держрегулювання хлібного ринку це навряд чи можливо. З цієї ж причини все більше хлібного ринку йде в тінь.

Джерело: ТСН