друкувати


Лайка полегшує біль

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-12-05 10:45:38

Лайка полегшує біль, але робить це вона лише у тому випадку, якщо людина не є нестримним лихословом. Тому тим, для кого лайка - звичайна справа, розраховувати на такий спосіб полегшення болю не доводиться.

Два роки тому психологи з Кільського університету (Велика Британія) довели, що людина довше витримувала в крижаній воді, якщо сипала прокльонами, ніж якщо просто вимовляла нейтральні слова. Цього разу вчені вирішили з'ясувати, чи впливає на знеболюючі властивості лайки звичка лаятися у звичайному житті.

Як пишуть дослідники у виданні The Journal of Pain, регулярне вживання лайливих слів позбавляє їх цілющої сили. Якщо ви по 60 раз на день (саме така верхня частота слововживання була використана в експерименті) лаєте кішку, дружину, сусіда, уряд..., то при попаданні молотком по пальцю краще змовчіть: від лайки легше не буде. Якщо ж людина свариться рідше, це дає їй шанс за допомогою лайки полегшити біль майже удвічі, хоча б ненадовго.

Автори вважають, що лайка сприяє емоційній відповіді, вивільненню агресії та злості, які якраз і є причиною стрес-індукованої анальгезії.

При стресі відбувається викид адреналіну, який допомагає не звертає уваги на біль у момент реакції "бийся або біжи". І хоча мова зазвичай є прерогативою неокортексу, лайка впливає на глибші зони мозку, що відповідають за емоційну поведінку. Якщо ж людина звикла лаятися, то емоційна відповідь на лайку у неї слабіє - а значить, сходить нанівець і її знеболюючий ефект.

Джерело: Освітній портал