друкувати


"Frankivsk Fashion Weekdays": Не все те золото, що блищить

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-12-05 02:30:12

"Дай вам Боже продати це", - іронізувала член журі франківських днів моди Марія Волосовська, доскіпуючись до чоловічої хутрової курточки від дизайнера Олександра Шкарпуського. Шкірка чорної пантери, на думку княгині хутра Волосовської, була зіпсута слабким технологічним виконанням. "А він ще й просить за це 27 тисяч гривень!" - журі оцінило креативність дизайнера невисоко. За іронією долі, точніше, за волею інвесторів, Олександр Шкарпуський став одним з переможців "Frankivsk Fashion Weekdays" разом з уродженцем Богородчан Олександром Урсуляком та сестрами Іриною та Оксаною Мурашками зі Львова.

Трійці найкреативніших дизайнерів відкриють в Івано-Франківську бутік, тож вищезгадана пантерова куртка, як і біле пальтечко з морського котика за 16 тисяч гривень, імовірно, шукатимуть собі покупця серед франківчан.

Екстравагантний львів'янин Шкарупський запам'ятався також "інтимізацією" українських народних символів. Вишиті хрестиком ширінки та задні кишені джинсів викликали неоднозначну реакцію. Колекцію Олександра та Наталі Урсуляків журі одноголосно визнало найбільш креативною, цілісною та органічною. "Вони показали, як з простої непоказної тканини можна зробити справжнє свято", - підсумував думку журі доцент кафедри дизайну Інституту мистецтв Богдан Губаль . "Я обожнюю етно. Моя бабця і тітка вишивали, тому в колекції так багато ручної вишивки", - розповів Олександр Урсуляк. На показі у Львові легендарний кутюр'є Кензо нещодавно відзначив богородчанського дизайнера за те, що той так органічно відчуває рідний край. Усі моделі колекції Урсуляків оздоблені святковою бойківською вишивкою і пошиті "на дому". Сестри Мурашки презентували доволі складні й неординарні силуети, основою яких стали кільця і кола, які, за задумом дизайнерів, імітують бурхливість океану.

За три дні показів, що тривали у бенкетному залі готелю "Надія" з 23 до 25 листопада, колекції представили майже 30 дизайнерів, серед яких справжні гуру української моди, як-от Ірина Харченко з торговою маркою "Сіх", дует Земскова-Ворожбит та аматори, які вперше отримали можливість винести свої творіння на суд публіки та журі. Після показів дизайнерський одяг можна було обдивитися, помацати, приміряти та, за бажанням, придбати просто у холі готелю в імпровізованому шоу-румі. Багато з представленого продається у крамниці "DuZайнери.Ua".

Організатори дійства залишились цілком задоволеними своєю роботою: "Нам все вдалося, ми молодці. Що би про нас не казали, все було супер і ми, при тому, що нам не вірили, всім втерли носа!" - написав на своїй сторінці "Вконтакті" генеральний директор та голова оргкомітету заходу, 21-річний Дмитро Шкаврітко. Організатори фестивалю моди досягли своєї мети: глядачі побачили колекції українських дизайнерів, а молоді автори заявили про себе. А що побачив глядач?

"Підбір дизайнерів був абсолютно випадковим, - не приховує свого невдоволення член журі Галина Зубченко, викладач Львівської академії мистецтв. Ми до останнього дня не знали списку учасників конкурсної програми і гостей фестивалю - про яку об'єктивність може йти мова?" Журналісти запитали Гошу Альтшулєра, відомого дизайнера з 10-річним стажем роботи, для чого йому змагатися за титул переможця разом з молодими. "А що, я учасник конкурсу?" - здивувався дизайнер. Організатори заплутали не лише членів журі, а й самих кутюр'є. Добір членів журі, зауважимо, теж був непродуманим. Серед тих, хто оцінював дизайнерів, крім Марії Волосовської, ніхто не знайомий з практичною модою. Недоліком можна назвати й віковий ценз: в журі не було молодих, тож юним дизайнерам частенько доводилося наштовхуватись на поколіннєве непорозуміння. Замість оцінювати дизайнерів, члени журі нерідко розповідали їм про власні заслуги та "нелегкий творчий шлях".

Під час першого дня показу, за словами члена журі Тетяни Терсенової, було більше секонд-хенду, ніж моди. Додамо, що секонд-хендом завершився й сам фестиваль. Ведуча вечора Наталі Тужеляк просто розсипалася в компліментах на адресу дизайнера, який мав честь закривати третій день показу. Коли на сцені з'явилися перші моделі від "легендарної, неперевершеної, незрівнянної і нашої улюбленої" Жанет фон Клінген, частина журі й дехто з глядачів покинули зал на знак обурення. Після тріумфального показу Ірини Харченко, яка зірвала шквал аплодисментів та усі букети в залі, фон Клінген виглядала жалюгідно. Подейкують, що Жанет попросту в фаворитах у організаторів, на відміну від Харченко. Ірині Харченко, до слова, єдиній заборонили винести на сцену підготовлені декорації у ретро-стилі і "забули" видати рації членам її команди. Дефіле затрималося, але це не завадило представити найновішу колекцію марки "Сіх" на найвищому рівні. Журі було шоковане професійністю і європейськістю представленою колекції. Спадкоємиця ж німецького барона фон Клінген показала колекцію, яку, за означенням моєї сусідки на показі, "позичила в котромусь з дешевих бутіків". Невибагливий одяг блищав і переливався усіма кольорами райдуги та залишав запитання на обличчях глядачів: чому нам це тут показують?

Це ж питання виникало й до учасників розважальної програми. В перерві між показами відбулася суперанонсована презентація збірки віршів поетеси Марисі Томашевської. Подруга співорганізатора модних показів Маргарити Бойко приїхала з Києва, щоб почитати в Івано-Франківську свої російськомовні вірші зі збірки "Відверта", частина з яких була присвячена нелегким будням куртизанок. Юне обдарування вдяглося відповідно до назви збірки: занадто коротка сукня на поетесі модельної статури дозволяла гостям нижчого зросту споглядати нижню білизну. Час від часу публіку розважав ще й юний скрипаль, ім'я якого називати не будемо. Вірогідно, хлопчина має відомих батьків, інакше важко пояснити його присутність на показі. Організатори зробили дитині ведмежу послугу, бо ще не достатньо досвідчений музикант запам'ятається глядачам поганою грою і грубими помилками. Для глядачів, які придбали квитки на 3 дні за 240 гривень, можна було придумати більш вартісну розважальну програму.

"Нам би хоч хтось подякував за роботу. Скільки працюю, а ще такої організації не бачила", - зауважила після закінчення показів Галина Зубченко. Члени журі у розмові з журналістами висловили побажання, щоб заходи такої ваги у майбутньому організовувались більш продумано та професійно.

Автор: Наталка ГОЛОМІДОВА
Джерело: Галицький Кореспондент