друкувати


Дорожнє законодавство останнім часом міняється часто, водії в ньому вже почали губитися

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-12-02 05:30:07

Показуйте водійське посвідчення з рук, дихайте в алкотестер замість обличчя інспектора та не віддавайте страховий поліс «просто так». Дорожнє законодавство останнім часом міняється настільки часто, що водії в ньому вже почали губитися. Розгляньмо кілька найпопулярніших конфліктних ситуацій між водієм та працівником ДАІ.

Одразу зазначимо, що ми не даємо поради, як їздити з порушеннями та уникати відповідальності. Навпаки, закликаємо до того, щоб усі водії їздили виключно за правилами. Але в тому випадку, коли інспектор таки перегинає палицю, потрібно вміти відстояти свої права — і громадянські, і паперові.

Правила спілкування

Звичайна ситуація. Попри дорогу стоїть автомобіль ДАІ з увімкненими проблисковими маячками. Згідно з новою редакцією ПДР (від 26 вересня), водій має знизити швидкість до 40 км/год. І якщо раніше він повинен був зупинитися, то тепер — тільки якщо йому подадуть відповідний сигнал. Якщо ж маячок вимкнено, а інспектор не вимагає зупинитися, то можна спокійно їхати далі, не знижуючи швидкості. При сигналі зупинитися, пам’ятайте: тепер водії після зупинки працівником ДАІ мають вмикати «аварійку».

У нових ПДР прописано, що автовласник має право передати авто без доручення, однак важливо, щоб був поліс автоцивілки першого типу (для полісів нового зразка), або в полісі старого зразка було записане ім’я людини, якій власник передав машину.

Виходити з авто необов’язково, а інспектор повинен назвати обґрунтовану причину зупинки, наприклад, порушення ПДР. Вимагати від водія він може тільки права і свідоцтво про реєстрацію (абз. 2 ч. 2 ст. 16 ЗУ «Про дорожній рух» від 13.08.2011). Документи можна просто показати, а не передавати в руки, але таким чином, щоб даішник мав можливість їх роздивитись і переписати дані. Страховий поліс також краще мати при собі, але показувати його потрібно тільки в разі оформлення матеріалів ДТП або для складення протоколу про порушення. Закон передбачає право інспектора оглянути авто, але тільки за потреби, наприклад, якщо подібна машина перебуває в розшуку.

Що таке аварійна ситуація?

Частий «розвод» з боку даішників — говорити водію, що він створив аварійну ситуацію, а за це закон передбачає позбавлення прав на термін від шести місяців до року. Часом водії тут же намагаються відкупитися, навіть якщо мова про недотримання рядності при повороті (255 грн. штрафу). Насправді закон чітко не описує це поняття. В частині 4 статті 122 кодексу (КУАП) є згадка про те, що це порушення, «яке змусило інших учасників дорожнього руху різко змінити швидкість, напрям руху або вжити інших заходів для забезпечення своєї безпеки чи безпеки інших громадян».

У протоколі працівник ДАІ має чітко вказати склад порушення ПДР, а також детально описати, в чому саме полягала аварійна ситуація. Крім того, до протоколу обов’язково мають додаватися докази вини: наприклад, свідчення іншого водія, який був змушений вжити заходи безпеки.

На переході

Пропустити пішохода — святий обов’язок водія, тим паче, коли мова йде про пішохідний перехід. Однак у час пік люди нерідко йдуть по зебрі суцільним потоком. Водій ніби й намагається всіх пропустити, але хоче і проїхати, рухаючись «ривками» на дуже маленькій швидкості. Часом наряди ДАІ можуть ставати одразу за зеброю та зупиняти кожного другого з претензією, що водій не пропустив пішохода. За це стаття 122 КУАП передбачає штраф 255-340 грн.

Проте ПДР вимагають при проїзді зебри збавити швидкість, а за необхідності повністю зупинитися. А якщо ви проїхали на невеличкій швидкості, зіткнення з пішоходом не відбулося, й він не має скарг, значить, необхідності в повній зупинці не було.

Дихати — не обов’язково

Популярне «прохання» з боку даішників: «Ану дихни». Більшість водіїв одразу ж погоджуються на це, однак ніде в законодавстві не написано «дихати». Замість цього інспектор має запропонувати водію пройти добровільний тест і за його результатами скласти протокол (боятися його не потрібно). При цьому мають бути присутні двоє свідків. Якщо алкоголю в крові менше 0,2 проміле, водію мають дати копію протоколу про обстеження та відпустити з миром.

Якщо тестер виявляє алкоголю більше норми, інспектор має запитати, чи згоден водій з таким результатом. Якщо так, його відпускають, а протокол передають до суду. Якщо ні, водія у машині ДАІ доправляють до медичного закладу, де у нього мають взяти біологічні проби (кров, сечу, слину). Лікар визнає, що водій тверезий — його відпускають незалежно від результатів алкотестера. Якщо ж ні, то інспектор заповнює протокол, забирає водійські права та передає їх до суду.

Без права на угон

Часом даішники перевіряють документи і в разі відсутності якогось «папірця» погрожують забрати авто та поїхати на ньому на штрафмайданчик. Ще одна причина, за якою забирають авто, — нарколог визнав водія п’яним.

Юристи кажуть, що жодне із цих порушень не дає права інспектору сідати за кермо чужої машини. Крім того, немає потреби направляти автомобіль, нехай навіть п’яного водія, саме на штрафмайданчик. Згідно зі статтею 265-2 КУАП, автомобіль мають заблокувати спецзасобом (наприклад, блокувальником). А доставка на штрафмайданчик дозволяється тільки тоді, коли авто суттєво заважає дорожньому руху. До того ж, закон зобов’язує працівника ДАІ, перед тим як затримати автомобіль, запропонувати водієві викликати іншого шофера, який може сісти за кермо та відігнати авто.

Джерело: Газета «Репортер»