друкувати


В.Колковський: Усі труднощі я долаю разом із колективом

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-12-02 02:45:09

Будівельно-інвестиційна компанія «Скол» працює в Івано-Франківську вже 16 років. Очолює її депутат міської ради Володимир Колковський. «Репортер» поговорив з ним про бізнес та участь у ньому депутатства.

— Пане Володимире, важко завоювати місце на ринку? Місто невеличке, конкурентів достатньо…

— Будь-яку справу в житті починати складно. Особливо, якщо ти прийшов не на якийсь певний період часу, а хочеш залишитися тут надовго. Але з кожним роком ми працювали та набиралися досвіду. Звісно, що за 16 років були різні моменти в житті фірми. Проте, усі труднощі ми долали разом із колективом. Мабуть, саме тому я впевнений: поки є люди, на яких можна покластися, то не варто боятися жодних перешкод.

— Що ви вважаєте найважливішим для успіху забудовника?

— Метою фірми є збудувати житло, в якому буде зручно жити, і щоб кожен клієнт міг з гордістю сказати: «Я тут живу!». Як і в кожній справі, найважливішою є репутація та якість роботи. «Скол» ніколи не намагався будувати просто заради прибутку, а працював на свій імідж. Тому нам ніхто й не закидає, що ми будуємо так-сяк. Робимо якісно, адже розуміємо, що купівля квартири — одна з найважливіших подій у житті людини.

— Є речі, якими ви особливо пишаєтеся?

— Маю прекрасну дружину, трьох синів, доньку, і на цьому не зупиняюся. А якщо говорити про професійні успіхи, то «Скол» визнано підприємством 2010 року. «За досягнення переваги над конкурентами» ми здобули переможне перше місце серед 350 000 підприємств України. Рейтинг підтверджували дані державної статистики та аудит. Утім, справа навіть не в тому, що я пишаюся цим визнанням. Я більше пишаюся тим, що це зробила наша команда — люди, з якими я працюю.

— У світі вважається, що кожна компанія, яка себе поважає, повинна взяти на себе ще й соціальні обов’язки. Ви теж так вважаєте?

— Звичайно, ми не тільки так вважаємо, ми ще й робимо. «Скол» займається благодійністю.

— Можете навести приклад?

— Минулого року ми подарували двоповерхову споруду в селі Горохолино Богородчанського району під потреби «Містечка милосердя Святого Миколая». Приміщення мало загальну площу приблизно 500 квадратних метрів і потребувало ще чимало праці. Маю на увазі внутрішній ремонт, підведення комунікацій та облаштування навколишньої території. Усе це вимагало серйозних грошей, тому ми оголосили про збір коштів. Було зібрано близько 500 тис. грн. — на рахунок містечка. Знайшлися небайдужі люди. До речі, одним із них був навіть дідусь із Лондона, який перерахував 20 тис. євро, а також написав заповіт на «Містечко». Вже цього року сестри монахині оселяться в новому будинку.

— В місті говорять про те, що фірма «Скол» — банкрут…

— Чесно кажучи, я й сам таке чув. Можу вас запевнити, що «Скол» успішно працює, і в нас усе добре, незважаючи на ситуацію, яка склалася на ринку за останні роки.

Так, є затримки із введенням. Ми від цього й не відмовляємося. Більше того, намагаємося віддячити нашим клієнтам за їхнє розуміння та терпіння. Цього року ми вже здали деякі наші об’єкти, а до кінця року збираємось здати ще п’ять.

Також до кінця року відновимо роботи на об’єкті по вул. Чорновола, посилено працюємо над будівництвом житлового комплексу «Бельведер» — у центральній частині міста. Зараз роботи там ведуться вже на дев’ятому поверсі.

— Як думаєте, кому вигідно розпускати такі плітки?

— Тільки конкурентам!

— Для чого це їм?

— Ринок будівництва стає все дедалі вужчим, бо купівельна спроможність населення падає, і чим менше гравців на ринку — тим вигідніше працювати.

— Чи користуєтеся кредитними коштами?

— Ні! Маємо ще недосплачений кредит у розмірі приблизно 200 тис грн. І більше не маємо наміру брати кредит, бо рентабельність будівництва в Івано-Франківську не дозволяє виконати всі умови кредитування.

— Над чим ще працюєте зараз?

— В нас є інша діяльність, яку ми зараз дуже жваво розвиваємо — виробництво дерев’яно-каркасних конструкцій.

— Чи є перспектива в цьому напрямку?


— Так, зважаючи на ціну на газ, ця технологія і для самого будівництва і для обслуговування — номер один у світі. Передові держави — Японія, скандинавські країни, північноамериканський материк — декілька десятків років тому вибрали саме цей спосіб будівництва.

— Але більшість людей звикли, що будинок має бути цегляним…

— Дерев’яно-каркасна технологія — це технологія сьогодення. Колись телефон був як праска, а зараз як запальничка, а праска була як акумулятор від «Волги». Колись комп’ютер не помістився би в багажнику «Побєди», а тепер легко вміщається в кишені. Можливо, люди звикли до цегляних будинків, але повернемось знову ж таки до «Побєди» — вона значно важча, але чи від того комфортніша та надійніша за сучасний «Мерседес»?

Зараз ми працюємо над реалізацією унікального проекту — виставкового дерев’яно-каркасного будинку «Догори ногами» в Карпатах. Ним ми вирішили перевернути, майже у прямому значенні цього слова, свідомість людей. І думаю, вже цього року наочно покажемо всі переваги та доступність індивідуального дерев’яно-каркасного домобудівництва.

— Ви ще й депутат міської ради. Серед цих усіх проектів важко знаходити час на виборців?


— Жодне звернення мого виборця не залишилось без уваги та певного сприяння. Депутатство дійсно займає чимало часу, тому трапляється так, що не завжди все виходить, як би хотілося. Нещодавно в парку по вул. Молодіжній, за моєї ініціативи, а також депутатів Віталія Бурка та Миколи Вітенка, ми встановили вуличні тренажери та зробили благоустрій. Зараз там можна побачити багато позитивних змін: заасфальтовано доріжки, почищено сухі дерева, відселено з парку бомжів і наркоманів. Цікавим є й те, що тепер у парку є безкоштовний wi-fi.

— Це робилося за кошти депутатського фонду?

— Так, але не тільки. Загалом на парк депутати виділили 180 тис. грн. Інша справа, що виділити — це одне, а профінансувати — трохи інше. Більшу половину проекту наразі профінансовано моїми власними коштами та коштами підрядників. Очікую, що до кінця року їх буде компенсовано.

— Кажуть, що ви не хочете продовжувати будувати?

— Це місто будував мій батько, і я продовжую його будувати. Але мені цікава і вся Україна як поле для діяльності. Також ми вже маємо два збудовані будинки в Італії, наразі ведемо роботи на об’єктах у центрі Хмельницького (для відомого співака української естради), ведемо переговори щодо будівництва у Львові та Києві.

Джерело: Газета «Репортер»