друкувати


Аденома простати – ознака старіння, чи хвороба

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-11-30 04:10:23

Темою для обговорення стануть чоловіки старшого та похилого віку (50 років і більше). Виявляється проблема є і у них.

Вона полягає в тому, що у даної категорії чоловіків з віком, розвивається хвороба доброякісна гіперплазія передміхурової залози (раніше відома як аденома простати). Чоловіки не люблять про це говорити, бо хвороба торкається їх потаємного, приносить не тільки фізичні страждання, але і багато інтимних незручностей. Негативним в цій ситуації є те, що симптоми цієї хвороби сприймаються чоловіками, як закономірні, вимушені ознаки старіння організму, а не як захворювання, яке потребує лікування. Дана ситуація приводить до того, що хворі звертаються за допомогою до лікаря-уролога вже в пізніх стадіях хвороби, з багатьма ускладненнями та декількома супутніми хворобами, коли медикаментозне лікування є малоефективним і хворі потребують негайного оперативного лікування. Знаючи про дану хворобу чоловіки 50 років і старші, зможуть вчасно звернутися за допомогою до лікаря, отримати вичерпну інформацію та відповідне лікування.

Доброякісна гіперплазія передміхурової залози (ДГПЗ) є одним з найбільш розповсюджених захворювань, що уражає чоловіків старшого та похилого віку. Її виявляють у 50% чоловіків, яким виповнилося п`ятдесят, та у 80% тих, кому вже за 70 років. Передміхурова залоза (простата) є частиною статевої системи чоловіка. Вона має форму каштана і охоплює сечівник (уретру) у вигляді муфти після його виходу з сечового міхура.

Причиною розвитку доброякісної гіперплазії простати є зниження рівня чоловічих статевих гормонів, що приводить до зниження статевої функції та збільшення об`єму передміхурової залози. Збільшена простата стискає сечівник (уретру) і затруднює виведення сечі із сечового міхура.

Розвиток доброякісної гіперплазії простати проходить повільно і часто не викликає ніяких помітних проявів, незважаючи на те, що розміри залози значно збільшені. В той же час пацієнти з невеликою простатою можуть мати уже виражені симптоми хвороби. Основними симптомами прояву доброякісної гіперплазії передміхурової залози є утруднене часте сечовипускання, особливо в нічний час, переривання струмка сечі, неповне випорожнення сечового міхура, виділення сечі тонким в`ялим струмком, чи виділення сечі по краплях та інші. На ранніх стадіях хвороби пацієнтам проводиться медикаментозне, інструментальне та одноетапне оперативне лікування (простатектомія). Найчастішими ускладненнями даного захворювання є гостра та хронічна затримка сечі, запальні процеси сечо-статевої системи, розвиток хронічної ниркової недостатності. В цій ситуації призначити медикаментозне лікування чи провести радикальне оперативне лікування є неможливим. Таким пацієнтам проводиться лікування у два етапи. Спочатку, з метою ліквідації ускладнень та відведення сечі з сечового міхура, хворим проводиться операція цистостомія (накладання трубки в сечовий міхур через надлобкову ділянку), а пізніше, через декілька місяців проводиться повторна операція – простатектомія (видалення простати). Ці вимушені заходи заставляють пацієнтів тривалий час використовувати вартісні ліки, ходити з дренажами сечового міхура, сечоприймачами, що викликає незручності як для хворих так і для їх родичів.

Шановні чоловіки, якщо у Вас є один, або декілька вище описаних симптомів не слід їх терпляче переносити, бо у такому випадку це може привести до погіршення Вашого стану. На даному етапі сучасний рівень науки дозволяє нам як діагностувати, так і лікувати дане захворювання на його ранніх стадіях.

Пам`ятайте! Вчасно подоланий недуг збереже Вам здоров`я, кошти та якість повноцінного життя. Звертайтеся за допомогою в центр чоловічого здоров`я «АНДРОМЕД» і ми допоможемо Вам, чоловікам, прожити другу половину свого життя щасливо.

Автор: Ігор ГРОДЗІНСЬКИЙ, лікар-уролог, кандидат медичних наук