друкувати


Сон допомагає боротися з поганими спогадами

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-11-29 11:30:35

Те, що сон має лікувальні властивості, відомо давно, проте, відповідь на питання, як саме відбувається таке "лікування", вдалося знайти не одразу. Вчені Каліфорнійського університету (США) вирішили детально дослідити вплив сну на емоційний стан людини, і дійшли цікавих висновків.

Під час експерименту за участю 35 добровольців дослідники з’ясували, як саме під час сну мозок людини бореться з неприємними спогадами. Виявляється, що механізм боротьби зі стресом закладений в самому організмі людини, точніше у головному мозку, де під час сну відбуваються хімічні процеси, які і допомагають нам пережити стрес та подолати неприємні спогади. Такими є висновки, зроблені групою науковців з Каліфорнійського університету.

Під час свого експерименту вчені розділили добровольців на 2 групи, а тоді показували їм зображення, які мали викликати різні емоції. Після цього одній групі піддослідних дозволили поспати кілька годин, іншу ж лишили без сну. Поки учасники експерименту спали, вчені фіксували циркуляцію крові у їхньому головному мозку за допомогою апарату МРТ. Це дозволило побачити, які саме ділянки мозку є найбільш активними, коли людина спить.

Виявилося, що активність у ділянках мозку, пов’язаних з емоціями, була значно нижчою, а ось ділянки мозку, пов’язані з логічним мисленням, навпаки, були більш активними.

Коли піддослідним показали ті самі зображення вдруге, їхня реакція була вже не такою бурхливою.

Ті ж учасники експерименту, які не спали, значно емоційніше реагували на знімки, коли бачили їх знову.

На думку вчених, це пов’язано з хімічними змінами, що відбуваються у мозку людини під час фази швидкого сну.

Джерело: Освітній портал