друкувати


Захворювання щитовидної залози можуть стати причиною психіатричних проблем

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-11-29 10:45:15

У пацієнтів з депресією, занепокоєнням і психіатричними захворюваннями часто виявляється аномальний рівень гормонів щитовидної залози в крові, і лікування цієї проблеми може призвести до поліпшення настрою, пам'яті й когнітивної функції, пише The New York Times.

Психіатр North Shore-Long Island Jewish Health System Рассел Джоффе та його колеги дійшли висновку, що лікування прихованого гіпотиреозу, яким страждають близько 2% американців, може полегшити психіатричні проблеми деяких пацієнтів і навіть запобігти зниженню когнітивних здібностей.

Безліч причин може призвести до порушення функції щитовидної залози, вірогідність якого підвищується з віком. Надлишок гормонів щитовидної залози прискорює метаболізм, що може викликати пітливість, серцебиття, втрату ваги і тривожність. Брак цих гормонів може стати причиною швидкої стомлюваності, збільшення ваги і млявості, а також депресії, нездатності концентруватися і проблем із пам'яттю.

Лікарі вже давно сперечаються про те, що первинно - проблеми з щитовидною залозою або психіатричні симптоми. За словами доктора Університету Брауна (США) Дженніфер Девіс, пацієнтам із проблемами щитовидної залози часто помилково діагностують психіатричні захворювання.

У жінок проблеми зі щитовидною залозою виникають з набагато більшою вірогідністю, ніж у чоловіків, особливо після 50 років, і деякі фахівці вважають, що небажання лікувати приховані форми хвороби певною мірою пояснюється гендерними мотивами: "Існує жахливе упередження проти жінок, що приходять до лікаря з незначними скаргами на емоційний стан. Ці скарги зазвичай ігнорують або списують на стрес або занепокоєння", - визнає доктор Девіс.

Джерело: Освітній портал