друкувати


Розповідаючи про інших, розповідаєш про себе

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-11-28 01:10:25

Даючи характеристику іншому, людина, сама того не відаючи, повідомляє інформацію і про себе: про свій рівень доходу, стан здоров'я, соціальний статус і успіх у протилежної статі.

"Ваше сприйняття інших може дуже багато повідомити, в першу чергу, про вас самих", - стверджує керівник наукового дослідження професор Дастін Вуд (Dustin Wood), співробітник кафедри психології в університеті міста Уейк-Форест (Wake Forest) в штаті Північна Кароліна (США). За допомогою правильно підібраних питань учені, запитуючи думку учасників експерименту всього лише про трьох осіб, змогли отримати від випробовуваних чимало інформації про них самих.

В учасників досліду, які давали характеристики "об'єктам" в позитивному ключі, відзначалася стійка тенденція до переважання позитивних рис і в їх власних характерах. Учені стверджують, що якщо людина дає характеристику іншій людині, і при цьому використовуються позитивні вислови, то можна стверджувати, що той, хто говорить, цілком задоволений своїм життям, і, крім того, до нього із симпатією ставляться інші люди.

З іншого боку невмотивовані негативні вислови про інших людей можуть свідчити про наявність у того, хто говорить схильності до нарцисизму та антисоціальної поведінки. Крім того, така риса може свідчити про наявність у того, хто говорить проблем особистого характеру.

"Проста наявність упередження відносно інших людей може бути ознакою депресії та інших розладів особистості", - вважає професор Дастін Вуд.

Професор повторив свій досвід через рік, і виявив, що обидві тенденції - і хорошого ставлення до людей, і поганого - є дуже стійкими рисами особистостей і не зазнають змін.

Джерело: Освітній портал