друкувати


Майже половина лікарів не розуміють суті медичної реформи

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-11-28 03:45:30

На реформу медицини керівництво країни і столиці покладає великі сподівання, у той час як рядові лікарі та пацієнти не знають про реформу практично нічого, пише "Дзеркало тижня".

За даними дослідницького агентства IFAK, про майбутні зміни в системі охорони здоров'я мають якесь уявлення тільки 18% опитаних, 44% навіть не чули про це, а 38% не розуміють, у чому суть реформування.

При цьому на сайті МОЗ або ГУОЗ ніякої корисної інформації (наприклад, дізнатися, залишається ваша поліклініка в колишньому статусі або буде консультаційно-діагностичним центром — КДЦ) знайти не вдасться.

Роз'яснювальна робота на сайті ГУОЗ зводиться в основному до звіту про відкриття амбулаторій сімейної медицини. Ще вихваляються тим, що муніципальна лікарняна каса зібрала більше 2 млн гривень з 20 тис. киян. Але ні слова про те, хто і як їх витрачає, і куди вони подінуться, коли первинна допомога перейде до сімейних лікарів. Можна ще знайти списки лікувальних установ і прочитати, що начальник ГУОЗ столиці В.Мохорев, виявляється, керує райздравом Деснянського району, а Г.Бодарецкій досі очолює медицину Голосіївського.

В одній з нових амбулаторій на видному місці висить цитата з виступу Акімової на конференції головних лікарів: "Уже розроблено проект рішення уряду, який дає можливість у результаті поєднання стимулів і основного окладу забезпечувати лікаря зарплатою до 5 тисяч гривень. Проект підготовлений Міністерством охорони здоров'я, сподіваюся, він стане основою для входження в новий бюджетний рік". Правда, урядовці не зазначають, про який саме рік йдеться.

Джерело: ТСН