друкувати


Ірина ХАРЧЕНКО: Мода пройде, а стиль - залишиться

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-11-28 03:30:17

Дизайнера Ірину Харченко не побачиш у ток-шоу. Вона не вдягає зірок для телеефірів і не піарить свій одяг іменами знаменитостей. Її імені сьогодні немає серед "модних" дизайнерів, які у всіх на слуху. "У мене немає на це часу", - каже пані Ірина. В цей час вона зі своїми однодумцями працює над удосконаленням виробництва своєї торгової марки "СІХ", щоб завоювати закордонний ринок моди.

Нещодавно франківчанка Ірина Харченко повернулася з Салону Pret-a-Porter у Парижі, де презентувала колекцію весна-літо 2012 року.

- Що таке Салон Pret-a-Porter і чим він відрізняється від, скажімо, тижня моди у Парижі?

Салон Pret-a-Porter Paris - це один з найвагоміших модних заходів у Парижі, який відбувається двічі на рік. В кінці січня - на початку лютого відбувається показ колекцій осінь-зима розпочатого року, у вересні відбувається презентація колекцій весна-літо наступного року. Є принципова відмінність цього салону від тижнів моди. В тижнях моди, які відбуваються в Мілані, Парижі, Нью-Йорку і Лондоні, виставляється обмежена кількість дизайнерів. У Мілані презентуються колекції переважно італійських дизайнерів, бо прет-а-порте - це продукт, який Італія експортує, пріоритетна галузь країни. На тижні моди у Нью-Йорку та Лондоні представляються креативні колекції молодих дизайнерів, але вони не мають практичного значення. Продажів цей тиждень не несе. Тиждень моди в Парижі представляє обмежену кількість знаних марок. Салон, натомість, збирає до тисячі найвідоміших виробників прет-а-порте, тобто одягу, готового до носіння, який виготовляється в обмеженій кількості і який хочуть реально продавати, шукаючи нові ринки збуту.

- Що дає Вам участь у Салоні?


Мета нашої участі в Салоні - адаптувати українську марку до вимог, які сьогодні існують для такого рівня продукції, яку ми випускаємо. Спробувати свої сили, побачити очима світового споживача, які є наші сильні сторони, а які слабкі. Коли ми перебуваємо в Україні, ми звертаємо увагу на одні речі, а коли виїжджаємо в Європу, то бачимо свій продукт на фоні інших, які виставляються, і можемо його інакше оцінити.

- Як можна дизайнеру потрапити в Салон? Які критерії відбору?

Щоб туди потрапити, треба пройти конкурсний відбір зі своєю колекцією. Рішення приймає спеціальна комісія. Нам пощастило. Ми вже двічі були такими, які дуже сподобалися конкурсній комісії, тому нам і надалі надсилають пропозиції взяти участь у Салоні.

Критерії різні для різних марок, які перебувають на різних етапах розвитку. Але принцип для всіх один: дизайнер має представити реальну продукцію, яка адаптована до ринку і може бути представлена в розмірному ряді, яка є упакована, має свою рекламу, пакети, етикетки тощо, щоб її замовили і поставили в бутіки. А це передбачає певний рівень розвитку марки, який дозволяє продукту представлятися на міжнародному ринку і мати конкурентну ціну. Щоб стати такою маркою, "СіХ" пройшов шлях довжиною в 15 років щоденної роботи! Щоб конкурувати, треба випускати справді добрий продукт, який буде мати хороші конструктивні властивості, якісні тканини, сертифікат якості. Тут немає місця просто піару і колекціям, які випускаються в певні періоди року, щоб створити галас навколо себе. Це реальна прагматична робота, яка має вилитися в конкретний результат.

- Хто ще з українських дизайнерів презентувався в Паризькому салоні?

Є кілька дизайнерів, які стабільно беруть участь у салонах останніми роками. Я не відслідковувала всіх, але ми вже другий раз поспіль виставляємося з Оленою Даць зі Львова. Вона вже четвертий раз виставляється в салоні для молодих дизайнерів. Ми один раз виставлялися в салоні для молодих дизайнерів, а минулого разу в "Атмосфері" - це креативний простір, в якому представлені дизайнерські колекції, які випускаються малими партіями і які є неповторні в своєму роді.

- Що Ви представляли в Салоні, яка концепція колекцій?

Взимку ми представляли колекцію осінь-зима на 2011-2012роки. А цього вересня презентували шиту колекцію весна-літо 2012-13 року. Колекції були зроблені у відповідних прогнозованих кольорових гамах і силуетах. З цим ми втрапили в десятку. Можу сказати, що ми виглядали дуже достойно. У нас був привілей, який відрізняє нашу марку від інших - ми робимо одяг з великою частиною ремесла от кутюр, ручної роботи. Ми зберегли традиції ремесла, які не замінені машиною, і це є дуже відчутно в одязі.

Ми запропонували мінімалістичний силует, який ми розробляємо постійно і який ми пропагуємо. Це вузькі штани, чоловічі півпальта, базовий сірий та чорний кольори, яких не було в трендах, але які завжди любить Європа, синій, морської хвилі, молочний і бежевий.

- Для дизайнера завжди важливо показати щось нове?

Коли ми показали першу колекцію, мені зателефонували і спитали: "Невже ця марка робиться в Україні?" Мені було дуже приємно сказати "так". Наш одяг зберігає дух речі, яка робиться індивідуально для клієнта. Марка розробляє і патентує певні вузли, свої кишені, технологічне з'єднання тканин, які раніше не були поєднані, тощо.

- Яка була реакція на Ваші колекції в Салоні? З'явилися якісь перспективні замовлення?


На зимовому Салоні ми отримали дуже вагому пропозицію з Нью-Йорка, де покупці солідної мережі бутіків зацікавились нашим одягом і запропонували нам відділення для колекції. Але рух в Європу української марки - це не одноразовий проект, це довший шлях. Сьогодні наш одяг готові представляти також у Марселі, Південній Африці тощо, але ми ще, на жаль, не готові працювати з одноразовими покупцями, які хочуть закупити кілька речей і продавати у загальному мультибрендовому бутіку якусь одиницю товару. Ми ставимо собі завдання бути представленими у вигляді франшизи в одному з серйозних європейських бутіків. Хочемо продавати концепцію і образ, тобто повноцінну колекцію, і на це буде свій час.

- Ваша марка пропагує якийсь усталений образ жінки?

У нас з самого початку є окреслений, стержневий образ: інтелектуальна, духовна жінка, яка має високі перфекціоністські вимоги до себе і відповідні вимоги до одягу. Яка хоче бачити на собі якісний одяг, виготовлений з екологічних тканин, і бути взірцем доброго смаку. На жаль, навіть у знаменитих колекціях сьогодні є багато несмаку. Можливо, пересічний споживач про це не знає, але смак у моді - це так само велика рідкість.

Ми за те, щоб добрий, якісний одяг був представлений розкуто, але до певної межі. Щоб це не було вульгарно, епатажно в поганому значенні цього слова. Колір може мінятися з сезону в сезон, якісь там варіації можуть відбуватися. Але стиль має залишитись. Бо стиль - це більше, ніж мода, яка змінюється щосезону. Ми для себе ставимо високу планку і сьогодні виглядаємо достойно.

Розмовляла Наталка ГОЛОМІДОВА

Джерело: Галицький Кореспондент