друкувати


С.Пушик і С.Волковецький посварилися через духовність

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-11-26 11:14:16

На сесії Івано-Франківської обласної ради депутати проголосували за прийняття регіональної цільової програми «Духовне життя». На її виконання з обласного бюджету протягом 2012-2015 років мають виділити 5 млн 37 тис. грн.

Її завдання — вивчати найбільш гострі духовні потреби місцевих громад і відповідно залучати гроші на їх задоволення. Ще одним із її завдань є «вживати заходів щодо запобігання розповсюдження інформації, яка має негативний вплив на свідомість населення». Цікаво, як це?

З уже прописаних заходів, які передбачені цією програмою, є ремонт і реставрація пам’яток сакральної архітектури, соціальна реклама, сприяння проведенню екуменічних молебнів та прощ, сприяння розвитку релігійному туризму, проведення фестивалів духовної пісні та організації молодіжних клубів здорового способу життя, а також організація у школах конкурсу творів на морально-етичну тему та проведення учнівської олімпіади «Як ти знаєш Біблію».

На сесію були запрошені архієпископ Івано-Франківський та Галицький Іоасаф (УПЦ КП) та владики греко-католицької церкви. Священики виступали за те, аби у втілення цієї програми у життя чиновники залучали представників церков, або хоча б консультувалися з ними.

Усе було доволі мирно. Допоки до мікрофону не підійшов депутат від «Нашої України» Степан Пушик. Він переконував, що треба вертатися до джерел — відроджувати вертепи, меланки і коляди, та й взагалі — дивитися глибше, адже народжуваність падає, тож скоро і нести ту духовність не буде кому. З цим також треба щось робити. А у кінці Пушик закинув, що то все «Волковецький догаздувався».

Степан Волковецький, депутат від фракції «Батьківщина», того закиду не стерпів. Він привселюдно заявив, що слова Пушика не мають під собою ніяких підстав, і такі нападки у його бік почалися більше десяти років назад, коли «Пушик привселюдно говорив, що відродження греко-католицької церкви є поверненням у середньовічне мракобісся, і цього не можна допустити». І тут понеслося. Пушик підійшов до іншого мікрофону і між двома депутатами зав’язалася палка суперечка. Голові обласної ради Олександру Сичу припинити її вдалося не одразу.

Виглядало це все, особливо під час прийняття програми про духовність, м’яко кажучи, негарно.

Та все ж програму прийняли. Будемо чекати на результати.

Джерело: Газета «Репортер»