друкувати


Івано-Франківськ потребує плану

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-11-26 09:30:22

Івано-Франківськ потребує плану. Як генерального, так історико-архітектурного. Перший без з другого неможливий — пояснюють у міському відділі охорони культурної спадщини.

Останній історико-архітектурний опорний план Івано-Франківська був створений у 1998 році. За понад десятиліття інфраструктура міста змінилася, тому постала потреба якомога швидше створити новий. Адже до нього необхідно звертатися щоразу з питань забудови центральної частини міста, реконструкції її транспортної та комунальної систем тощо. Історико-архітектурний опорний план — це своєрідна конституція міста. Вона формує поведінку не лише забудовників, але й усіх мешканців міста і його гостей.

Аби створити такий документ, потрібно чимало часу. До прикладу, у сусідньому Львові історико-архітектурний план остаточно сформували лише минулого року. Фахівців, які їх створюють, в Україні небагато — буквально 2–3 науково-дослідні проектні установи. Тож вартуватиме він також чимало — близько 400 тисяч гривень.

З огляду на туристичний потенціал пам'ятки архітектури, стверджує Ігор Панчишин, — це найкращий ресурс міста. Та усвідомлення цього прийшло нещодавно. Тому накопичені за багато років проблеми починають вирішувати лише тепер.

Джерело: Радіо «Західний полюс»