друкувати


Наповнення бюджету ПФУ в Івано-Франківській області потребує значного нарощення

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-11-23 03:10:46

При зростаючих запитах на виплату пенсій можливість наповнення бюджету Пенсійного фонду України в Івано-Франківській області потребує значного нарощення. Адже вже нині в області пенсійні виплати наполовину більші від сплачених у бюджет коштів.

Ось чому саме на резервах збільшення надходжень доходів власними силами й акцентувалося 23 листопада ц.р. на засіданні колегії при начальнику головного управління Пенсійного фонду України в області.

Заходи, що вживалися в області, дали можливість зменшити на 18,3 відс. недоїмку зі страхових внесків, що виникла до 1 січня ц.р. Поряд з тим відсутність обігових коштів у платників спричиняє виникненню заборгованості із заробітної плати та негативно впливає на своєчасність розрахунків з Пенсійним фондом.

Основна причина невиконання плану власних надходжень – недостатній ріст фактичного фонду оплати праці до запланованого. Однак доповідачка – заступник начальника відділу надходження доходів Ольга Смеречанська не зупинялася на об’єктивних обставинах, а загострила увагу на тих факторах, які запустивши в дію могли би поліпшити ситуацію. Скажімо, на заходах, спрямованих на легалізацію заробітної плати та зайнятості населення. У результаті із 1145 виявлених неоформлених найманих працівників (в т.ч. за участю спеціалістів органів Пенсійного фонду 1072) залучено до сплати внесків до бюджету Пенсійного фонду 760 осіб. За недотримання трудового законодавства роботодавцями при використанні найманих працівників порушено 12 кримінальних справ і притягнуто до кримінальної відповідальності 9 осіб.

Пенсійників області мобілізовано на збільшення власних надходжень до бюджету Фонду в тісній співпраці з органами влади та правоохоронними органами у заходах, спрямованих на легалізацію заробітної плати та зайнятості населення, а також націлено на завдання середньострокової перспективи – активізувати інформаційно-роз’яснювальну роботу серед населення з питань заробленого страхового стажу та пенсійного забезпечення.

Джерело: Головне управління пенсійного фонду в Івано-Франківській області