друкувати


Футурологи представили науково обґрунтовані варіанти кінця світу

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-11-23 12:45:11

Життя, що виникло на Землі приблизно 3,5 млрд років тому, дуже крихке, і смерть - нормальна частина його історії.

З 4 млрд видів, які існували на планеті, 99% зникли. За останні 500 млн років масові вимирання траплялися п'ять разів: у ці періоди, причини, яких до кінця не зрозумілі вченим, зникало понад 75% видів.

За даними науковців, скоро може трапитися шосте вимирання і вони пропонують 10 сценаріїв знищення людства.

1. Кофеїн та нікотин. Багато хто з нас щодня споживають кофеїн і нікотин, а також інші речовини, які піднімають настрій, покращують увагу, підвищують активність. Коли настане такий момент, що ми вже не зможемо без них жити? Можливо, це й не призведе до раптової катастрофи, але змусить людство поступово зникнути.

2. Помилковий вакуум. Якщо Земля існує в області простору під назвою помилковий вакуум, вона (ця область) може в будь-який момент перейти в більш низький енергетичний стан. Хвиля енергії накриє нас зі швидкістю світла і розірве на атоми.

3. Дивні краплі-двійники. У квантовій механіці існує гіпотеза про "страпельки" - об'єкти, здатні перетворити на свою копію будь-яку частинку. Протягом декількох годин вся Земля може стати безформною масою "дивних крапель".
 
4. Кінець часу. Закони фізики допускають закінчення часу. У 2007 році іспанські вчені запропонували альтернативне пояснення таємничої темної енергії, яка становить 75% маси Всесвіту і діє як свого роду антигравітація, відштовхуючи галактики одну від одної. На їхню думку, ми спостерігаємо ефект уповільнення часу в міру того, як він "випливає" із Всесвіту.

5. Вулкан і цунамі. Геологи побоюються, що виверження вулкану Ла-Пальма на Канарських островах здатне вистрілити в Атлантичний океан шматок породи, яка в два рази перевищує за обсягом острів Мен.

У результаті виникне хвиля кілометрової висоти, яка рухатиметься зі швидкістю реактивного літака. Половина найбільших міст світу опиниться під водою за лічені хвилини.

6. Зміна полюсів. Полюси Землі час від часу міняються місцями. У такий перехідний період магнітне поле планети, що захищає нас від шкідливого випромінювання, послаблюється або зовсім зникає. Останній раз таке було майже 780 тис. років тому.

7. Промені з космосу. Вмираючи, надмасивна зірка вистрілює два пучки високоенергетичного гамма-випромінювання. Воно здатне розірвати атмосферу і знищити озоновий шар, який потрапив під "гарячу руку".

8. Чорна діра. Чорна діра може розірвати Землю на атоми своєю силою тяжіння. Вона здатна потягнути нас до себе, перебуваючи за мільярди кілометрів від Сонячної системи, і відірвати планету від світила - джерела життя.

9. Хижі рослини і віруси. Інвазивні види рослин, тварин і мікроорганізмів здатні знищити екосистему, яка не має проти них захисту. Вони вже стали великою проблемою для світового сільського господарства.

10. Матриця чи ера машин. Одного разу біологічні та технологічні нововведення доведуть людей до такого рівня, коли вони вже не будуть схожі на нас, їхніх предків.
 
"Постлюди" будуть наполовину комп'ютерами або й, навіть, повністю існуватимуть тільки у вигляді цифрової інформації, що передається у надшвидких мережах і живе, здавалося б, вічно після розпаду фізичного тіла. Потім система дасть збій.

Вчені також наголошують, що середня тривалість існування виду ссавців становить 2,2 млн років.

Homo sapiens з'явився на світ всього 200 тис. років тому, а рід Homo - близько 1,8 млн. Науковці без сумнівів заявляють, що ми обов'язково вимремо, оскільки це закон біології.

За словами британського астронома Мартіна Ріса, шанси людської цивілізації на виживання після 2100 року не перевищують 50%, враховуючи легкий доступ до технологій, які мають глобальні наслідки.

Джерело: ТСН