друкувати


М.Вишиванюк: Завдання із завдань – підняти медицину області на якісно новий рівень

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-11-21 05:45:04

Минулої суботи на запрошення голови Івано-Франківської обласної державної адміністрації Михайла Вишиванюка в Івано-Франківську побував відомий кардіохірург, директор Київського міського Центру серця Борис Тодуров.

На зустрічі з ним, що відбулася в облдержадміністрації за участі лікарів - кардіологів обласного центру та журналістів, Михайло Вишиванюк наголосив: «Наше завдання із завдань - підняти медицину області на якісно новий рівень. А це означає навчання і перепідготовку кадрів, обмін досвідом з тими центрами, які освоюють нові методики і технології лікування».

«Я хочу подякувати Михайлові Вишиванюку та головному управлінню охорони здоров’я Івано-Франківської області за запрошення, - сказав Борис Тодуров. - Статистика кардіологічних захворювань на Прикарпатті така, як і в інших областях, а це приблизно 1200-1300 інфарктів міокарда на рік. Це не медична, а соціальна проблема, яка склалася в Україні через те, що багато років поспіль відбувалася централізація медичної допомоги, найважчі операції робили тільки в Києві. Зараз влада наполягає, щоб операції проводили в усіх медичних закладах. І особливо це стосується випадків, коли немає часу на перевезення хворих».

За словами директора столичного Центру серця Бориса Тодурова, в Івано-Франківську він побачив «оптимістично налаштованих лікарів» і спільно з ними намітив основні шляхи вирішення проблем . У грудні він разом із бригадою колег приїде до Івано-Франківська вдруге, щоб провести декілька показових безкоштовних операцій на серці в обласній дитячій клінічній лікарні. До слова, саме в цьому дитячому лікувальному закладі відомий кардіохірург Борис Тодуров був «приємно здивований рівнем підготовки молодих кардіологів, зокрема, лікаря УЗД Лесі Царук».

«Лікарі в регіонах дивляться на кардіохірургію, як на політ на Марс, - щиро зізнався Борис Тодуров. - Операції, які ми тут проводимо, вселяють оптимізм, люди розуміють, що це зробити реально на місці. Тому ми запропонували медикам власну програму, за якою беремося підготувати окремих спеціалістів. Думаю, через 2-3 роки ми з гордістю зможемо сказати, що в Івано-Франківську є своя кардіохірургія. Але, якщо не почати працювати відразу, то ця проблема і надалі буде гостро соціальною».

Відбулося підписання угоди про співпрацю між Івано-Франківською облдержадміністрацією, головним управлінням охорони здоров'я і Київським міським Центром серця.

На завершення зустрічі Михайло Вишиванюк сказав: «Я ніколи не був такий радий, як сьогодні. Фінансування цього проекту буде йти з різних джерел. У нас багато бізнесменів – щоки понадувають, галстуки по 800 доларів начеплять, то нехай поділяться з хворими дітьми… Створимо Фонд серця, а з часом збудуємо сучасний кардіологічний центр. Тим більше, що земля в Івано-Франківську під такий центр є – чи то біля перинатального центру, який розпочали будувати поруч з обласною лікарнею, чи деінде, але такий вкрай необхідний для області кардіоцентр ми збудуємо».

Довідково: Договір про співробітництво між Івано-Франківською облдержадміністрацією та Київським міським Центром серця передбачає: обидві сторони беруть на себе взаємні зобов'язання щодо удосконалення і забезпечення медичної допомоги населенню регіону; безкоштовну підготовку та перепідготовку медичних кадрів на базі Київського міського Центру серця, консультативної, діагностичної та лікувальної допомоги, відповідно до потреби.

Івано-Франківська облдержадміністрація гарантує «здійснювати направлення хворих жителів області, у відповідності до стандартів медичних технологій до Київського міського Центру серця, після відповідних консультацій кардіохірурга; запроваджувати у практику роботи відділень лікувально-профілактичних закладів області розробки вчених Київського міського Центру серця, затверджених МОЗ України».

Своєю чергою Київський міський Центр серця безкоштовно виконуватиме лікувально-консультативну роботу та повторні консультації хворих, відповідно до чинних клінічних протоколів надання медичної допомоги, затверджених МОЗ України; залучатиме лікарів Івано-Франківської області до лікувально-профілактичних заходів, участі в наукових дослідженнях, здійснюватиме роботу з підвищення кваліфікації лікарів - через стажування, науково-практичні, клініко-анатомічні конференції, семінари на робочому місці лікарів- кардіологів, кардіохірургів, реаніматологів, реабілітологів та медичних сестер.

Відповідальними за виконання цього договору є начальник головного управління охорони здоров'я Івано-Франківської облдержадміністрації Микола Олінійчук і директор Київського міського Центру серця Борис Тодуров.

Джерело: Прес-служба голови Івано-Франківської ОДА