друкувати


В Україні ліквідують технікуми

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-11-19 10:30:41

В Україні усі технікуми розділять на дві групи і перейменують у коледжі. А їхні випускники зможуть навчатися в університетах за спрощеною програмою. Все це робитимуть у рамках запровадження Єдиної системи освіти.

Внутрішня структура технікумів не зміниться. Їхні дипломи матимуть таку саму силу. Водночас ті університети, де небагато освітніх напрямів, стануть профільними коледжами. Нововведення стосуватиметься й ПТУ. Із наступного року вони випускатимуть фахівців із різним рівнем підготовки.

Олена Туманська, голова Асоціації працівників ВНЗ І-ІІ рівні акредитації: "Ті коледжі, які будуть у складі університетів, вони можуть готувати бакалаврів, і вони називатися будуть просто коледжами. Ті, що готують молодших спеціалістів, тут вже буде розділення на категорії залежно від кваліфікації, ці називатимуться професійні коледжі".

Широкопрофільним фахівцям, які складуть багато іспитів, буде легше влаштуватися на роботу, вони отримуватимуть вищу зарплату. Також унаслідок реформування системи освіти зменшиться кількість спеціальностей. Адже їх у нас зараз приблизно на 20% більше, ніж у державах ЄС.

Джерело: Освітній портал