друкувати


"Градус" емоцій у стосунках з владою пішов на спад

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-11-17 03:30:04

На вже четверту зустріч з представниками малого і середнього бізнесу Прикарпаття голова облдержадміністрації Михайло Вишиванюк прийшов з міським головою Івано-Франківська Віктором Анушкевичусом та керівниками всіх силових структур і судів.

Як і всі попередні, форум «Влада і бізнес» зібрав повний аншлаг у найбільшій в обласному центрі залі муздрамтеатру ім. І.Франка. Втім, цього разу мав одну суттєву відмінність. «Градус» емоцій у виступах підприємців був, за окремими винятками, набагато нижчим. Та й розпочалася зустріч не з традиційних запитань-відповідей, а з короткого, але грунтовного звіту, який зробив нещодавно призначений начальник головного управління економіки облдержадміністрації Володимир Попович.

М.Вишиванюку не шкода й 20 мільйонів

— Підтримка підприємницької діяльності в Україні є одним з найважливіших пріоритетів Державної програми економічних реформ на 2010-2014 роки і здійснюється через створення сприятливих умов для ведення бізнесу, — зазначив Володимир Попович. — Їх реформування проводиться за дев’ятьма основними напрямами. Зокрема, з початку року в області скасовано 1404 нормативно-правові акти органів місцевого самоврядування — майже половину від їх загальної кількості, що зменшило регуляторний тиск на суб’єктів господарювання та пов’язані з ним фінансові витрати. Розроблено і впроваджено дієвий механізм пільгового, за ставкою 15 відсотків річних, кредитування підприємницьких проектів через Регіональний фонд підтримки підприємництва. Вперше в області передбачено пільгове кредитування інноваційного підприємництва за рахунок коштів обласного бюджету. Також депутати обласної ради затвердили пільги зі сплати орендної плати для підприємців, які працюють у сфері виробництва.

В.Попович наголосив на тому, що обласна рада на нинішній рік заклала в бюджеті на фінансову підтримку малого підприємництва 1,5 млн грн — більше коштів виділили лише в чотирьох областях України. Коментуючи цю інформацію, М.Вишиванюк підкреслив однак, що Івано-Франківщина справді виглядає порівняно краще, але це на тлі поганих і дуже поганих. Що ж до самого механізму, то голова облдержадміністрації запропонував суттєво змінити його.

— Якщо подивитися загалом, то наша робота не зовсім така, як потрібно. Тому що велась вона за залишковим принципом — туди виділили і туди. Що залишилося? Півтора мільйона. Вирішили: даємо на підтримку малого і середнього бізнесу. Це неправильно, — підкреслив Михайло Вишиванюк. — Підхід у нас буде такий: ви, бізнесмени, подасте пропозиції, куди, на які сфери слід спрямувати фінансову підтримку і напишете, скільки створюєте робочих місць. А вже залежно від цього будемо виділяти кошти. Як побачимо, що створюється багато робочих місць, впроваджуються інноваційні технології, то, може, дамо і 20 мільйонів. Чекаємо ваших пропозицій і відповідно до них будемо формувати бюджет області на 2012 рік...

— Назву вам лише одну цифру: ми майже на 70 відсотків зменшили кількість планових перевірок юридичних осіб, — повідомив, доповнюючи інформацію В.Поповича, голова ДПА в області Віктор Рахміль. — Практично з приходом нового керівника Державної податкової служби скасовано майже всі планові перевірки суб’єктів малого підприємництва. Тобто, фізичних осіб. Щоб ви зрозуміли правильно, лише там їх проводитимуть, де у податкової інспекції чи адміністрації буде достатня інформація про факти ухилення від сплати податків. Пригадую, як багато зауважень та пропозицій лунало під час першої нашої зустрічі рік тому. Сьогодні вам оцінювати, як ми спрацювали.

Страхи прикарпатських підприємців


І справді, у виступах представників малого та середнього підприємництва на форумі не прозвучало фактично жодної скарги чи нарікання на дії податківців і судів. Очевидно, що це можна розцінювати як перші позитивні результати тих зусиль, які в останні місяці докладаланасамперед центральна влада для спрощення умов ведення бізнесу.

На жаль, ці зміни, можливо, навіть дещо запізнілі. Бо сьогодні підприємницький загал уже не так гостро турбують бюрократичні перепони, як нові, серйозніші виклики.

— Що ж все-таки не дозволяє бізнесові розвиватися більш успішно? — риторично запитав аудиторію директор ТзОВ «Фірма «Iнкорд лтд.», член громадського об’єднання «Ділові люди Прикарпаття» Валентин Валентієв. — Найперше — це відсутність доступу до кредитних ресурсів. В окремих банках кошти позичають уже під 32 відсотки у гривнях, і то здебільшого лише на три роки. Друге — це низька купівельна спроможність населення, яка за останній рік впала майже вдвоє, та низькі зарплати працюючих. При цьому податки зросли майже вдвоє. А видатки на зароблену гривню вже перевищують одну гривню, а подекуди — й дві.

В.Валентієв, а також голова спілки підприємців Галицького району І.Дулик акцентували увагу на непомірно високих цінах на енергоносії, а також на тому, що державні органи, зокрема НКРЕ, не розкривають для громадськості їх складових.

— Ціна кіловат-години електроенергії вже перевалила за гривню. Всі, тут присутні, вміють рахувати. Тож неважко прикинути, у що обходиться використання електроенергії для ведення господарської діяльності, якщо одна лише батарея споживає за годину два кіловати, — зауважив Ігор Остапович.

Другим глобальним викликом є існуючий нині у підприємницькому середовищі страх втратити бізнес. Ці побоювання, мабуть, найточніше постарався донести до влади В.Валентієв, зазначивши, що, на щастя, минули часи рекету, штрафів, крадіжок і мобільних перевірок, але на їхнє місце прийшли рейдерські захоплення, поглинання бізнесу, банкрутства і борги.

«Тиск на бізнес триває...»


Якщо останнім часом центральна влада намагалася розчищати бюрократичні перепони на шляху підприємців, а обласна рада та облдержадміністрація фінансово, в міру можливості, допомагати підприємливим людям Прикарпаття, то в окремих містах і районах фахової підтримки з боку органів місцевого самоврядування вони, схоже, не отримували.

— Щодо тиску на бізнес, то, повірте, він і надалі триває, — наголосив, апелюючи передусім до голови облдержадміністрації, генеральний директор фірми «Калина» з Рогатина Микола Кліщ. Як підтвердження цьому він розповів зокрема про те, що голова районної ради Ю.Чорний начебто примушує головного лікаря центральної районної лікарні І. Маслянка закрити аптечний пункт, який належить приватному підприємцеві і який проіснував у медзакладі вже понад десять років.

Свою історію виклав тут же й інший рогатинський підприємець Ярослав Корда. За його словами, ще 1994 року він прийшов працювати на місцевий промислово-продовольчий ринок, а у 2002 році купив його і став власником.

— Спитаймо будь-кого на Рогатинщині, чи я щось недодав чи вкрав. Візьмемо лікарню. Скільки разів вони до нас зверталися? І хірургія, і реанімація... Повірте, реанімацію побудовано за кошти ринку. Це не тому розповідаю, що хочу, аби мені щось повернули. Просто прагну сказати, що я — не злодій. Я це купив. У мене теж є матір і є діти. Я також хочу мати якусь копійку. А тепер я не можу перебувати на ринку, бо мене звідти силою викидають, як останнього негідника...

Готуючи звіт з форуму до друку, ми зателефонували голові Рогатинської районної ради Ю.Чорному й попросили прокоментувати звинувачення, висловлені на його адресу місцевими підприємцями. Юрій Зіновійович насамперед зазначив, що генеральний директор фірми «Калина» Микола Кліщ з часу його каденції не звертався ні до районної ради, ні до нього ні з проблемами, ні з проханням про допомогу.

— Повірте мені, що я не можу вплинути на головного лікаря і щось йому наказати. Як не можу вплинути і на редакцію «Галичини», — зазначив голова районної ради у телефонній розмові. — Тим паче, що Іван Миколайович — талановитий хірург і шанована на Рогатинщині людина, на яку, переконаний, взагалі тиснути неможливо.

Ю.Чорний також заперечив свою причетність до тиску на власника ринку Я.Корду і додав, що, по-перше, дуже шкодує, що через об’єктивні обставини не зміг взяти участь у форумі, бо, переконаний, міг би аргументовано спростувати звинувачення М.Кліща та Я. Корди, а по-друге, повідомив про те, що тепер має намір звернутися до суду за захистом своєї честі і гідності.

Певні проблеми мають і працівники ринків Івано-Франківська. Їх на форумі озвучив голова громадської організації «Комітет підприємців м.Івано-Франківська» Ігор Метлюх.

Джерело: Газета ГАЛИЧИНА