друкувати


Не все гаразд в сільському господарстві

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-11-12 09:30:57

Голова Івано-Франківської ОДА вкрай незадоволений розвитком на Прикарпатті сільського господарства. Про це він повідомив днями під час спільного засідання Комітету економічних реформ області та Колегії облдержадміністрації. Причин для невтішних висновків він назвав кілька.

Так, в області продовжує мати місце нераціональне використання орних земель. Як стверджує губернатор, близько 36 тисяч гектарів земель сільськогосподарського призначення на території Прикарпаття ще й досі не використовуються за призначенням і поросли бур’янами.

«Ми говоримо, що у нас безробіття, - обурився голова ОДА, - і в той же час не оремо землю. Це нонсенс в той час, коли сільське господарство є одним з найбільш прибуткових галузей роботи». І хоча площі цих земель за останній рік вдалося скоротити на 18 тисяч гектарів, цього, на думку очільника Прикарпаття, є недостатньо.

Окрему увагу губернатор привернув до проблеми тваринництва. З його слів, якщо Україна планує вступати до зони вільної торгівлі з Євросоюзом, то необхідно пам’ятати, що там діють інші правила. «Якщо на фермі менше 12 корів, - зазначив Михайло Васильович, - і немає машинного доїння, то це молоко ніхто не має право заготовляти». Як стверджує голова ОДА, для підтримки розвитку сільського господарства до Державного бюджету сьогодні закладено 36 мільярдів гривень. При купівлі, скажімо, корови чи вівці держава надає дотації в розмірі до 5 тисяч гривень на придбання доїльних машин, холодильних установок тощо.

Автор: Сергій БІЛИЙ