друкувати


З 1 листопада іванофранківці взялися контролювати перевізників громадського транспорту

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-11-11 03:10:46

З 1 листопада іванофранківці взялися контролювати перевізників громадського транспорту. Наразі вже є 41 громадський контролер, міська влада видала їм спеціальні посвідчення, які будуть дійсними протягом двох років. Така посвідка не зобов’язує обов’язково знаходити порушення та складати якусь кількість протоколів.

«Ця робота – виключно на громадських засадах і не передбачає жодної оплати, – розповідає куратор Громадського контролю за транспортом, депутат міськради Олег Капустяк. – Тому ми не можемо чогось вимагати. Люди роблять це за власним бажанням: коли мають можливість, то виходять на маршрут і перевіряють».

Наразі вже є перші протоколи. Контролери актують будь-які порушення – від дрібних, на кшталт немитого автобуса, до великих – куріння чи грубість у спілкуванні з пасажирами. Минулої п’ятниці «Репортер» поїхав у рейд із громадським контролером.

Водії мовчать не завжди

Ми свідомо обрали маршрут №21. Адже, за словами Капустяка, саме на нього нещодавно скаржилися мешканці. Сіли на початку вул. Коновальця і практично одразу зафіксували порушення – водій двічі забував закрити задні двері.

Двері відкриті під час руху автобуса

«Цим водій порушив правила безпеки, – говорить громадський контролер Сергій Дерек. – Їхати 200 метрів із відкритими дверима – це наражати пасажирів на небезпеку. Можливо, комусь стане погано, він похитнеться та впаде на проїжджу частину. На ці речі треба звертати увагу, зупинитися, лагодити і їхати далі».

Далі ми зафіксували два порушення правил дорожнього руху, а в кінці рейсу Сергій Дерек вручив водію копію протоколу. Шофер мовчки слухав зауваження. Було помітно, що йому це не дуже до вподоби, проте не огризався.

Вийшли біля онкодиспансера. Жартували, що, напевне, водій уже подзвонив і попередив про рейд інших. Не вгадали. Наступна маршрутка приїхала за 5-10 хвилин, і водій курив за кермом. Крім цього, в автобусі було пошкоджене лобове скло. Згідно з правилами, такий транспорт взагалі не можна випускати на маршрут…

Знову доїхали на Коновальця, Сергій Дерек вручив копію протоколу водієві. Той також змовчав. «Основна мета – профілактика, ми її зробили, – коментує Дерек. – Можливо, водій усвідомлював, що якогось особливого покарання він за це не понесе. Хіба на підприємстві будуть якісь дисциплінарні санкції».

Спокійна реакція водія, за словами Олега Капустяка, трапляється не завжди. Буває, що шофери зустрічають контролерів агресивно. «Уже було, що водій нахамив громадському контролеру, який вказав йому на недоліки, – каже Капустяк. – Я навіть не хочу зараз переповідати ті слова. Але контролери чітко розуміли, на що вони йдуть, і що реакція водіїв може бути різною, тому ми й до цього готові».

Три порушення – і фініш

Раз на два-три тижні Олег Капустяк буде зустрічатися з контролерами та забирати у них протоколи. Крім того, їх будуть навчати правил дорожнього руху, а ще вони ділитимуться досвідом.

Перші п’ять протоколів уже передали начальнику департаменту ЖКГ і транспорту Миколі Саєвичу. Їх розглянуть у присутності перевізника та зарахують їм як порушення. «Усі вони вже мають по одному порушенню за страйк, – говорить Микола Саєвич. – А це вже буде друге. Після третього разу ми будемо розривати угоду з перевізником».

Як каже Олег Капустяк, наразі 60% контролерів – це люди старшого (пенсійного або передпенсійного) віку. «Можливо тому, що їх більше за інших зачіпає оце невігластво водіїв, – зауважує Капустяк. – Бо коли молодий чоловік заплатив 2 грн., то водій його, як правило, не зачіпає. А коли пенсіонери просяться проїхати за посвідченням, а він починає грубити та називає їх «субсидією», то їхні інтереси тут зачіпають у першу чергу».

Сергій Дерек, хоч і не пенсіонер, а приватний підприємець, теж переймається якістю послуг. Каже, що став громадським контролером, бо ним керувала ідея. «Можливо, це в загальному посприяє тому, що підніметься рівень якості обслуговування у транспорті, – говорить він. – А там можна очікувати ланцюгової реакції. Покращиться якість в одній галузі, а там, може, і в іншій. Так поступово ми могли б дійти і до нормальних європейських стандартів».

До речі, за словами Капустяка, не всюди аж так погано. Каже, днями під рейд потрапив маршрут №73. Тут майже не було претензій. Водій по мобільному не говорив, з пасажирами не спілкувався, не курив, двері зачиняв вчасно й навіть гроші рахував лише під час зупинок. У контролерів навіть склалося враження, що він був такий ідеальний, бо знав про рейд. Але порушення вони таки знайшли: зовні автобус був досить брудний…

Набір у громадські контролери триває. Щоб туди потрапити, треба взяти рекомендацію одного із депутатів міськради (будь-якого), написати заяву та здати дві фотографії. Рекомендація – обов’язкова. Таким чином депутати беруть на себе відповідальність за адекватну поведінку самих контролерів під час рейду.

Підсумовуючи рейд, Олег Капустяк зазначив, що потреба у контролі громади виникла лише тому, що у міськвиконкомі погано працює відділ транспорту і зв’язку. Якби вони раніше робили хоча б один рейд на тиждень, то сьогодні із громадським транспортом в місті був би порядок.

Джерело: Газета «Репортер»