друкувати


Набув чинності новий закон "Про судовий збір"

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-11-10 02:30:07

Аби подати позов, апеляцію, касацію — при серйозних справах доведеться добряче потрусити гаманцем. З 1 листопада набув чинності новий закон «Про судовий збір», який суттєво підвищить витрати тих, хто звертається до суду. Державне мито скасували, натомість запровадили судовий збір. Також законом істотно збільшено його мінімальний і максимальний пороги.

До прикладу, при подачі позову в господарських справах доведеться платити в 14 разів більше. Зміни торкнуться також і тих, хто звертається до суду з немайнових суперечок, на кшталт розлучення, яке здорожчало теж у кілька разів. Через дрібниці, прогнозують працівники суду, до них тепер не звертатимуться люди і банки. Останнім доведеться списати дрібні заборгованості, адже судитися через борг в 200 гривень тепер абсолютно невигідно. Як і захищати свою честь та гідність. Такий позов подорожчав вдесятеро.

Закон про судовий збір, кажуть представники феміди, був на часі. Адже це допоможе забезпечити належну матеріально-технічну базу судів та покращити правосуддя загалом. Адже тепер всі кошти від судового збору будуть акумулюватися на спеціальному рахунку держбюджету. Звідти їх перерозподілятимуть та спрямовуватимуть виключно на розвиток судів.

Головна увагу мешканців фахівці звертають на порядок сплати судового збору. Адже через неточності у квитанції доведеться платити ще раз.

Кілька категорій все ж таки звільнили від сплати судового збору. Серед них ті, хто подає позови про стягнення зарплати, поновлення на роботі, у суперечках, пов'язаних з виплатою компенсації, поверненням майна, а також споживачі за позовами, пов'язаними з порушенням їхніх прав.

Джерело: Радіо «Західний полюс»