друкувати


Світло може стати ефективним засобом у боротьбі з раковими захворюваннями

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-11-08 11:45:04

Світло може стати ефективним засобом у боротьбі з раковими захворюваннями, вважають американські дослідники.

Науковий журнал Nature Medіcіne опублікував результати дослідження групи вчених США, що пропонують оцінити можливості створення принципово нових ліків. Їх можна було б доставляти точно до мети, тобто до ракової клітини, і приводити їх в дію за допомогою світла.

Це означає, що лікування буде точно спрямованим і в мінімальному ступені буде шкодити навколишнім здоровим тканинам.

Як вважають фахівці, цей метод лікування може стати досить перспективним.

Існуючі на сьогоднішній день методи лікування ракових захворювань можна умовно розділити на три групи: радіаційне опромінення, хірургічне втручання та застосування медичних препаратів. Всі ці способи мають побічні ефекти, і вчені продовжують шукати більш точні способи лікування.

Дослідники з Національного центру з вивчення ракових захворювань у Меріленді (США) використовували антитіла, які "націлені" на пошук білків на оболонці ракової клітини.

До антитіл була "прикріплена" хімічна речовина ІR700, що починає працювати тільки під впливом світла.

Щоб перевірити, як працює цей метод, учені вживили клітини ракової пухлини в організм піддослідних мишей. Тваринам дали ліки й залишили їх біля джерела інфрачервоного випромінювання.

"Розмір пухлини значно зменшився, у порівнянні з пухлинами, які залишилися у контрольної групи мишей (що не лікувалися). Завдяки цьому, удалося збільшити здатність до виживання піддослідних тварин", - йдеться в дослідженні.

Офіційний представник британського Фонду з вивчення ракових захворювань Лаура Маккалем вважає результати експерименту підбадьорюючими.

Джерело: Освітній портал