друкувати


М.Вишиванюк: Держава суттєво дотує розвиток тваринництва

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-11-07 03:45:25

Обласну галузеву нараду з розвитку тваринництва голова Івано-Франківської обласної державної адміністрації Михайло Вишиванюк провів, наприкінці минулого тижня, на базі Галицького району, оскільки, за його словами, «Галицька земля та її господарі чи не найуспішніше приступили до відродження цієї важливої, прибуткової галузі».

Перед агронарадою разом зі своїм заступником Василем Брусом Михайло Вишиванюк побував у декількох господарствах Галицького району. Своє задоволення станом справ, зокрема високими показниками приватного господарства «Рідна земля», що у с.Дитятин, яке очолює Володимир Слободян, Михайло Вишиванюк висловив у короткому виступі, закликавши учасників представницького зібрання брати приклад.

«Держава сьогодні дотує розвиток тваринництва: на придбання корови дає газді 5 тисяч гривень, за теля - 3 тисячі, - наголосив Михайло Вишиванюк. - Не скористатися сільським газдам з такої дійсно суттєвої допомоги від держави було би гріховно». За словами голови ОДА, компенсація селянам за придбання індивідувальних доїльних апаратів - до 5 тисяч гривень за одну установку вітчизняного виробництва.

Михайло Вишиванюк дав доручення головам райдержадміністрацій, які були учасниками галицької агронаради, «усе це роз'яснювати селянам і сприяти їм у створенні сімейних ферм». За європейськими нормами, сімейна ферма передбачає утримання не менше 12 голів великої рогатої худоби. Голова ОДА переконаний, що продукція сімейних ферм стане особливо актуальною, коли Україна підпише угоду про зону вільної торгівлі з Європейським Союзом, що очікується вже у грудні. Водночас, Михайло Вишиванюк наголосив, що створення сімейних ферм відтепер стане одним із критеріїв оцінки роботи керівників райдержадміністрацій.

Також голова ОДА висловив своє занепокоєння тим, що молоко і масло в Івано-Франківську область завозять з інших регіонів, і часто не найкращої якості. Михайло Вишиванюк вважає неприпустимим ситуацію, коли масло, в якому вміст рослинних жирів - 70%, завозять у школи та дитсадки Прикарпаття.

Голова облдержадміністрації переконаний, що розвиток тваринництва в області, на якому робиться акцент, дасть можливість цю неякісну молочну ситуацію «кардинально змінити».

Як зазначив у своєму виступі в.о. начальника головного управління АПК облдержадміністрації Іван Андріїшин, впродовж останніх 20 років на Прикарпатті чисельність поголів'я ВРХ скоротилась втричі, в тому числі удвічі стало менше корів. Водночас у поточному році продуктивність дійного стада в сільськогосподарських підприємствах краю зросла на 24 кг, до відповідного періоду минулого року, і складає 2752 кг на корову. За словами Івана Андріїшина, найбільший спад поголів'я ВРХ допустили у Рогатинському районі (мінус 159 голів) і Тлумацькому (мінус 157 голів). З приростом поголів'я корів «йдуть» Коломийський район і Галицький.

«Завдання із завдань - стабілізувати ситуацію в молочному тваринництві», - переконаний заступник голови ОДА Василь Брус. Одним із резервів нарощування чисельності поголів'я корів у сільськогосподарських підприємствах області він вважає закупівлю у населення телиць. За словами Василя Бруса, Постанова Кабінету Міністрів України №182 від 2 березня передбачає виплату до 7 грн за 1 кг живої ваги, придбання теличок. Однак, наразі лише два райони - Галицький і Косівський подали документи для отримання такої дотації, а документи приймають до 5 грудня. Загалом, сільськогосподарські підприємства закупили у населення 121 теличку.

Зазначалося: реконструкцію ферм на наступний рік запланували ПАФ «Бовшівська», ПП «Рідна земля» Галицького району, ФГ «Заріччя» Косівського та ТОВ «Буркут» Верховинського районів. За бюджетною програмою «Часткове відшкодування» передбачено 50-відсоткове відшкодування коштів на реконструкцію приміщень ферм.

Учасники наради ознайомилися з роботою фермерського господарства «Агроінвест» у с.Залукві, де вирощують м'ясне поголів'я абердин-ангуської породи, з новітніми технологіями заготівлі кормів, системою використання пасовищ, годівлею корів молочного напрямку у дитятинському ПП «Рідна Земля», а також із технологічним процесом вирощування форелі - від личинки до товарної риби - у ПРАТ Володимира Януша «Більшівці-риба» (смт.Більшівці).

Джерело: Прес-служба голови Івано-Франківської ОДА