друкувати


«Гарячі лінії» часто виявляються цілком холодними

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-11-07 09:30:35

У житті завжди є місце для неприємностей. Зникає електрика, прориває водопровід, застрягаємо у ліфті, вимагають хабар... З іншого боку, немало служб чи не наввипередки обіцяють екстрену допомогу - тільки зателефонуйте. На жаль, ці «гарячі лінії» часто виявляються цілком холодними.

В Івано-Франківську, наприклад, цілодобово й оперативно реагувати на звернення мешканців має служба 15-80. Але практика свідчить, що до оперативності службі ще далеко. Недавно прикрий випадок трапився з пані Надією, яка живе по вул. Івасюка, 58 в Івано-Франківську. "Встаю зранку і бачу - у кухні на стіні розтікається пляма, - розповідає пані Надія. - Виявилося, що ринва якось відійшла і вся вода з даху стікала на мою стіну". Потерпіла зателефонувала у ЖЕО №8, забувши, що саме неділя. Безрезультатно. "Далі дзвоню у водоканал. Ті кажуть, що то не їхнє. Дзвоню в аварійку (Спеціалізована ремонтно-аварійна дільниця - ред.). Ті кажуть: дзвоніть в ЖЕО. Я відповідаю: дзвонила, нікого нема, приїдьте щось зробіть! Кажуть, не приїдемо, бо з ринвою ми і так не зможемо нічого зробити", - розповідає жінка. Після того на дзвінок пані Надії не відповіли й у службі оперативного реагування міськвиконкому. Врешті, ринву полагодив сусід.

Сьогодні більшість комунальних підприємств та державних установ мають гарячі лінії, телефони довіри чи довідкові служби. Після декількох скарг іванофранківців "ГК" перевірив, як працюють ці телефони. На веб-сайті виконкому Івано-Франківської міської ради та власне на сайті міськради розміщений довідник екстрених номерів телефонів для мешканців обласного центру. Першими у списку вказані телефони Спеціалізованої ремонтно-аварійної дільниці, диспетчерів "Івано-Франківськводоекотехпрому", "Івано-Франківськтеплокомуненерго", Управління з експлуатації газового господарства, диспетчерів підприємств, які обслуговують ліфти, служби оперативного реагування та ін. У довіднику навіть вказаний телефон довіри на випадок крадіжки електроенергії.

Заради цікавості пробуємо з'ясувати, чому нема гарячої вони за адресою Довженка, 4. Телефонуємо у "Теплокомуненерго", там перенаправляють на інший номер телефону, ті скеровують у ЖЕО: "Що ви від нас хочете?! Це жеківський будинок". За третім дзвінком таки вдалося дізнатися, коли подадуть воду. Через деякий час телефонуємо у "Водоекотехпром", чому немає холодної води на Мазепи, 45. Диспетчер приємно здивував. З першого разу відповів, що сталася аварія і вода з'явиться біля 20.00 години. Аж не віриться, що відразу відповіли і нікуди не послали. Аналогічне запитання пробуємо поставити після робочого дня. Та о 19.00 год. диспетчер водоканалу за номером 15-86 вже не відповідає. Не вдалося поскаржитися і службі оперативного реагування. Набираємо "Теплокомуненерго" за номером 15-82. Мовчать і там.

Як свідчить досвід пані Надії, халепи трапляються з нами не тільки у робочий час. А що робити, якщо застрягнемо у ліфті о 11 годині ночі? Невже доведеться там ночувати? Отож, уявляємо, що несподівано зупинився ліфт, і робимо «контрольні дзвінки» на екстрені телефони, які взяли на основних веб-сайтах міста. З усіх вказаних номерів слухавку взяв лише диспетчер, який відповідає за ліфти на території ЖЕО №1. Неважко уявити, що б довелося пережити людям у разі проблем з ліфтами в інших ЖЕО... До речі, ні на «аварійці», ні в службі 15-80 слухавки також ніхто вже не брав.

Начальник служби оперативного реагування Тетяна Клочко наполягає, що служба 15-80 працює цілодобово. Наприклад, минулого тижня зареєстровано 255 дзвінків. Перед тим, у зв'язку з початком опалювального сезону, за тиждень було більше 600 звернень. Крім того, за її словами, щодня від мешканців Івано-Франківська надходить близько 300 дзвінків. Деяких скаржників, каже Клочко, відразу консультують, до прикладу, чому відключили воду чи електрику, деякі звернення перенаправляють у "Теплокомуненерго" чи "Водоекотехпром".

Втім, за нашими спостереженнями, виглядає, що у позаробочий час на 15-80 додзвонитися нереально. Звісно, простому смертному це важко довести. Зате легко перевірити, наприклад, меру міста. Не будемо бажати Віктору Анушкевичусу, щоб він застряг у ліфті чи аби його затопили сусіди. Радимо просто зателефонувати декілька разів протягом доби за номером 15-80 чи іншими, які у міськвиконкомі занесли у список екстрених...

Автор: Марія ГАВРИЛЮК
Джерело: Галицький Кореспондент