друкувати


Вперед – до КПРС? "Регіонали" позичили свої ідеї у СТАЛІНА

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-11-05 10:30:16

"Регіонали" намагаються законодавчо закріпити такі правила гри на виборах, які дозволять їм формувати більшість Верховної Ради та уряд, як це робила КПРС в радянські часи, попри формальне існування багатопартійності. Законопроект Партії регіонів не можна приймати ні за яких умов, бо він ставить під сумнів існування демократії в Україні.

Повернення до змішаної системи виборів надасть владі можливість розмити власну політичну відповідальність, сформувавши парламентську більшість з бізнесменів-"мажоритарників". В той же час, опозиційні партії та кандидати будуть позбавлені будь-яких прав, притаманних демократичним країнам. Приміром, ЦВК, контрольований владою, отримає повноваження знімати учасників з перегонів "за неналежне оформлення документів" або порушення правил передвиборчої агітації. Виключення суду з ланцюга прийняття рішень створює необмежене поле для масової фабрикації замовних рішень.

На законодавчому рівні легалізується сталінський принцип – важливо, як рахують, а не як голосують. Саме під цей принцип пристосовані правила голосування та формування кворуму у виборчих та окружних комісіях. Безмежне поле відкривається й для фальсифікації результатів виборів, – приміром, окружні виборчі комісії отримають право скасовувати рішення – дільничних, а ЦВК – під різними приводами припиняти повноваження як окремих членів, так і цілих окружних комісій.

З іншого боку, як би там не критикували сьогоднішню виборчу пропорційну систему, однак саме вона дозволила виборцю, нарешті, політично персоніфікувати владу. Потрібно не переривати природний процес розвитку політичної системи в Україні, а удосконалювати її. Саме тому УНП представила Верховній Раді законопроект "Про вибори народних депутатів України", який передбачає збереження та удосконалення пропорційної системи виборів. Ми категорично проти запровадження змішаної системи, як пропонують "регіонали", бо елементи "мажоритарної" системи дозволяють уникати політичної відповідальності, – приміром, за часів КУЧМИ геть незрозуміло було, хто відповідає за безлад в країні, – президент чи парламент. Пропорційна виборча система є найбільш оптимальною для України, ще й тому, що в стислі терміни забезпечує швидке перетворення українських партій на ключовий елемент політичної системи за прикладом західних демократій. Бо саме через слабкий розвиток партій в Україні так і не відбулося формування влади на ідеологічній основі. Тому таким млявим є розвиток країни, просування реформ, низьким – рівень соціальних стандартів. В останні дві виборчі кампанії виборці тільки-но почали орієнтуватися в партіях, і робити крок назад – неприпустимо.

Стрижневою пропозицією законопроекту УНП є запровадження відкритих регіональних виборчих списків. Це значний крок уперед з демократизації виборчої системи та формування фахового українського парламенту. Відкриті партійні списки дають виборцю можливість обрати конкретну політичну ідеологію та проголосувати за конкретного кандидата через прив'язку до власного регіону. За таких умов в центрі уваги депутата буде не його партійне керівництво, а інтереси виборця, який віддав за нього свій голос. Надзвичайно важливо також поставити бар'єр для найбільш розповсюджених порушень при голосуванні, – наш законопроект унеможливлює підробку та винесення бюлетенів з виборчих дільниць (так звані "каруселі"), а також маніпуляції щодо кількості виборців, що приймали участь у голосуванні.

Зараз в парламенті створена робоча група щодо вироблення єдиного законопроекту стосовно виборів. На моє переконання, група має повністю відкинути всі без виключення положення законопроектів, які є неприйнятними для демократичного розвитку суспільства, врахувати всі зауваження Венеціанської комісії, а також включити в новостворений проект закону пропозиції щодо збереження суто пропорційної системи та запровадження відкритих партійних списків. Україна має йти вперед, – як народ каже, вчорашньої води – не доженеш.

Юрій Костенко, Голова Української народної партії, Народний депутат України