друкувати


Івано-франківські водії не бояться громадських контролерів: 5 порушень за один рейс

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-11-05 09:30:00

Поведінка водіїв івано-франківських маршруток, їх уперте небажання дотримуватись встановлених правил безпеки дорожнього руху та подекуди зневажливе ставлення до пасажирів вже не раз викликали невдоволення мешканців та гостей міста, які регулярно закидують скаргами на перевізників відділ транспорту Івано-Франківського міськвиконкому та міську службу оперативного реагування.

З усіх поданих скарг чималий відсоток приходиться на водіїв маршруту № 86. Навряд чи справи на цьому маршруті є гіршими, ніж деінде. Просто на вказаній лінії працює більше автобусів, а відтак і порушень тут більше, ніж на інших, менш пожвавлених маршрутах. Та мова сьогодні не про це. Проблема полягає в тому, що ні скарги, ні погрози мера та депутатів міськради провести повторний конкурс і позбавити особливо злісних порушників займаних маршрутів, ні навіть публікації у ЗМІ, здається, на перевізників не впливають. Їм попросту наплювати на думку громадськості, влади та мас-медіа, як наполювати деяким особливо нахабним водіями на тих, за рахунок кого вони живуть, – простих пасажирів.

Останній такий приклад автор цих рядків мав змогу спостерігати 3 листопада. Власне, то було не одне разове порушення, а цілий набір порушень правил дорожнього руху та безпеки пасажирських перевезень, кожне з яких могло призвести до трагічних наслідків, подібних до тих, які мали місце під час нещодавньої аварії пасажирського автобуса у селі Крихівці.

Отже подаємо ретроспективу подій у хронологічному порядку. Близько 13.40 години автобус «Богдан», держномер АТ 2226 АА, який слідував за вказаним вже маршрутом №86, прибув на зупинку біля Музичної школи № 3 по вулиці Галицький. На момент прибуття автобуса на зупинку водій вже розмовляв по мобільному телефону. Продовжував він розмовляти і в процесі посадки-висадки пасажирів, і надалі, коли автобус рушив. При цьому водієві довелося виказувати чудеса еквілібристики, примудряючись однією рукою тримати телефон, а другою – отримувати оплату за проїзд, видавати решту та тримати кермо, маневруючи у досить щільному в цей час потоці автомобілів. Так він проїхав три зупинки і поклав телефонну трубку лишень на під’їзді до перехрестя вулиць Галицької, Новгородської та Дністровської.

Втім, то був іще не кінець. Близько 13.50 години вже на зупинці «Залізничний вокзал» водій покинув автобуса і хвилин на п’ять десь зник. Повернувся він вже з хот-догом та стаканом кави у руках. Перекусити на зупинці часу у нього не було, бо ж пасажири після семихвилинного очікування, поки водій стояв у черзі, і без того поглядали на нього, як то кажуть, скоса. То ж обідати чоловік взявся знову ж таки на ходу, за рахунок уваги до дороги та безпеки пасажирів.

Вже близько 14.10 години, проїжджаючи по вулиці Чорновола, вдосталь наївшись і запивши величезний хот-дог кавою, водій, вочевидь, вирішивши розслабитись по-справжньому, і смачно в затяжку закурив. Звісно ж, вікно біля водія було відкритим, та це не рятувало пасажирів у салоні від вдихання тютюнового «аромату». При цьому шофер ще й коротав час у розмовах з миловидного вигляду пасажиркою, що сиділа на передньому сидінні.

Принагідно зауважимо, що пункт 21.2 чинних в Україні Правил дорожнього руху забороняє водіям маршрутних транспортних засобів під час перевезення пасажирів розмовляти з ними, їсти, пити та палити, а підпункт д) пункту 2.9 Правил забороняє усім водіям за винятком водїв оперативних транспортних засобів під час виконання ними невідкладного службового завдання користуватися під час руху транспортного засобу засобами зв'язку, тримаючи їх у руці. Тож виходить, що за якихось півгодини поїздки водій автобусу АТ 2226 АА примудрився чотири рази порушити чинні Правила дорожнього руху. При цьому до повного комплекту не вистачало хіба що 100 грамів оковитої…

З 1 листопада на Івано-Франківських маршрутах почали працювати громадські контролери. Принаймні в цьому мешканців обласного центру запевняють керівники міста. На жаль, на вищевказаному рейсі таких контролерів не виявилось. Хочеться сподіватись, що вони існують не на папері, бо ж, як видно з наведеного випадку, поки що водії маршруток таких контролерів не бояться.

P.S. Коли вже автор покидав салон маршрутки, водієві на стільниковий телефон знову зателефонували, і він знову рушив далі по маршруту, розмовляючи по «мобілці». Це було вже п’яте його порушення за один рейс, а скільки їх трапляється за день, тиждень, місяць..?

Автор: Сергій БІЛИЙ