друкувати


Головний тренер ФК "Калуш" Ю.Маляр: Завдання на сезон виконані

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-11-04 09:30:21

Пропонуємо Вашій увазі інтерв'ю головного тренера команди ФК «Калуш» Юрія Імрейовича Маляра програмі «З перших вуст», яке прозвучало в ефірі радіостанції Калуш ФМ.

– Сьогодні у нас в гостях головний тренер футбольного клубу «Калуш» Юрій Маляр. Розкажіть, будь ласка, з чого почалась Ваша тренерська практика?

– На початку травня була створена Громадська організація «Футбольний клуб «Калуш»» і на засіданні Правління Клубу було прийнято рішення про призначення мене тренером основної команди ФК «Калуш» і поставлені конкретні завдання. Основним завданням було підвищення рівня гри калуського футболу з курсом на місцевих вихованців, підняти результати виступу команди в другій лізі обласної першості. Я думаю, що з цим завданням ми справились, і тепер в наступному сезоні керівництво Клубу планує заявити команду в першу лігу чемпіонату Івано-Франківської області.

– Зрозуміло. Пане Юрію, розкажіть з чого почалась ваша кар'єра футболіста.

– Я почав займатись футболом в 9-10 річному віці в місті Виноградові Закарпатської області. Згодом поступив на навчання до Львівської спеціалізованої школи футболу, в якій навчався три роки. За час свого навчання в Тернопільському педагогічному інституті вже були виступи за професійні команди в Тернополі, Ужгороді, Мукачеві, ну і на кінець, в Калуші.

– Ви згадали Закарпаття, то Ви самі не з Калуша?

– Так, я родом з Закарпаття, але вже 25 років проживаю в місті Калуші. Сюди мене привело кохання і … квартира, так як просто не було де жити (сміється).

– Розкажіть про сам футбольний клуб: що є хорошого і що хотілось би поправити на краще?

– По-перше, добре що в нас є взаєморозуміння з керівництвом Клубу на рахунок того, щоб залучати в команду тільки калуських футболістів – вихованців Калуської ДЮСШ. Ми спільними зусиллями допомагаємо дитячо-юнацькій спортивній школі і працюємо для того, щоб всі наші вихованці залишались в Калуші. Хоча зробити це дуже важко, адже після закінчення школи хлопці поступають на навчання в вищі навчальні заклади Івано-Франківська, Чернівців, Львова, Ужгорода, і їх вже немає у нас. Більшість залишаються там де вчились, хоча є такі приклади, що й повертаються назад.

– Отже патріотів стає все менше, але будемо сподіватися, що в нашому Калуші їх побільшає. Що планується на майбутнє в самому футбольному клубі – з ким будуть матчі, в яких групах?

– Як я вже казав, футбольний клуб планує заявлятися в першу обласну лігу, тому що цей сезон ми грали в другій. Сам тренувальний процес розпочнеться після Різдвяних свят – це так звані "збори", до яких буде залучено 22 футболісти, з них залишаться тільки 18. Будемо ставити завдання займати призові місця на наступний рік: тобто не розкачуватись два-три сезони, а одразу ж в першому сезоні увійти в трійку призерів першої ліги чемпіонату області.

– Скажіть, будь ласка, а хто з перспективних гравців є зараз в команді?

– Я рахую, що всі молоді хлопці, яким від 18 до 25 років є перспективними, а старшим за віком гравцям непогано було хоча б триматися на сьогоднішньому рівні.

– А чи буває таке, що наших футболістів запрошують до інших команд?

– Коли ми створювали Клуб, то наші футболісти були задіяні в інших командах області. Правда залучити вдалось не всіх, але є ще п'ять прізвищ гравців-вихованців калуського футболу, яких ми взимку плануємо повернути додому. На зимових зборах ми оцінимо їхній сьогоднішній рівень і тоді визначимось, будуть чи не будуть вони в команді.

– Розкажіть щось про останній матч, який Ви зіграли з Кутами.

– Останній матч сезону ми зіграли в селищі Кути з місцевою командою, яка правда не є лідером другої групи. Хоча гра і відбулась на виїзді, а там завжди важче грати, але ми грюкнули дверима – юнаки виграли 1:0, а доросла команда здобула перемогу з рахунком 5:1 і з хорошим настроєм закінчила сезон.

– А як склалась перед тим зустріч у нас дома?

– Перед тим була домашня зустріч з командою села П'ядики з Коломийського району. Ми зіграли унічию, там у нас був авто гол, і хоча команда зіграла набагато краще за суперника, але результат нас не задовольнив – 1:1.

– Скажіть, чи є якісь проблеми у футбольного клубу «Калуш» стосовно гравців, стосовно фінансів?

– Що стосується гравців, то в кожну ланку ми плануємо взяти на збори по 5-6 виконавців і вибрати собі кращих, адже є очевидним, що треба підсилювати гру команди. А на рахунок фінансів – всі зобов'язання, які були запропоновані керівництвом, виконані на сто відсотків перед гравцями і тренерським складом.

– Добре, що у Вас з фінансами все добре, бо досить часто з футбольними клубами трапляються якісь фінансові проблеми, так що нехай нам всі позаздрять. А скажіть, чи можуть гравці з юнацького складу підсилити основну команду?

– Так, є декілька перспективних молодих футболістів. Юнаками у нас займається Сергій Васильович Бурковський, але всі хлопці у нас на виду, адже ми разом їздимо на змагання, разом тренуємося. Всіх гравців, які вже по віку закінчили свої виступи за юнацьку команду, ми будемо продивлятися, і якщо вони гідно пройдуть збори і покажуть результат, то можуть потрапити й до основного складу.

– Відбудеться такий трансферт?

– Так, це своєрідний віковий трансферт з юнацького до дорослого футболу.

– Як Ви плануєте проводити навчально-тренувальні збори?

– Як я вже казав, що після Різдвяних свят ми будемо збирати 22-24 гравці, і першу частину зборів ми проведемо в місті Калуші на різних тренувальних базах. Це будуть тренування в спортивному залі ДЮСШ «Сокіл», а також басейн, тренажерний зал і площадка Льодової арени, де будуть вести підготовку наші футболісти. Друга – ігрова частина передбачає участь в традиційних турнірах на Кубок Підгір'я і на призи Думанського, після яких ми і будемо визначатись з основним складом і з тими гравцями, які залишаться в команді.

– Дехто сьогодні може і не знати хто такий Думанський, розкажіть про нього.

– Думанський це видатний футболіст, який грав в складі київського «Динамо», здобував Кубок і першість ще радянського союзу, і в його честь проводяться турніри.

– Отже зараз футболісти будуть на таких собі канікулах?

– Вони тільки один цей тиждень будуть на канікулах, та вже з наступного почнуть готуватися до Кубка міста з міні-футболу і візьмуть в ньому участь, а потім будуть задіяні в першості міста в цей зимовий період.

– Є такі міфи, чи чутки, або це правда: часто розказують, що футболістам перед тим як вийти на поле не можна день, чи два, чи тиждень перед тим ні коханням займатись, не вживати ні спиртних напоїв, не курити.

– Це все індивідуально, але що до вживання спиртних напоїв і різних препаратів – я маю на увазі наркотичних, то це протипоказано не лише футболістам, а й взагалі всім спортсменам. А на рахунок кохання, то комусь це може допомагає, комусь – ні, тоді як алкоголь заборонений категорично.

– Ну що ж, побажаю Вам, щоб оновлений футбольний клуб «Калуш» завжди перемагав своїх суперників і гідно представляв честь нашого міста.

Джерело: Футбольний клуб "Калуш"