друкувати


ІІІ фестиваль пам’яті Тараса Мельничука: Планета потребує нашої любові

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-11-03 09:30:03

Цілу плеяду як молодих, так і досвідчених, знаних в Україні та далеко за кордонних поетів і прозаїків збере цими вихідними щорічний літературний фестиваль ім. Т.Мельничука «Несімо любов планеті».

Про це розповіли вчора, під час прес-конференції в Івано-Франківську, ініціатор проведення фестивалю поет і журналіст Василь Карп’юк та його партнери: голова обласної організації Національної спілки письменників України Євген Баран, заступник голови Івано-Франківської обласної молодіжної адміністрації Катерина Говера, а також голова громадської організації «Поклик Нації» Тарас Боднар.

Фестиваль вже втретє відриє свої двері шанувальникам літературної творчості. Планується, що цьогоріч участь в ньому візьмуть лауреат Шевченківської премії Василь Герасим’юк, лауреати премі американського пен-клубу за найкращу перекладну книгу Олег Лишега, лауреати премій імені В.Стефаника Степан Процюк, імені І.Франка Галина Петросаняк та Ольга Деркачова, імені Т.Мельничука Тарас Григорчук, письменники Наталія Асатурян, Іван Бойчук, Дзвінка і Богдана Матіяш та інші. Разом з молодими прикарпатськими літераторами вони візьмуть участь у різного роду читаннях-марафонах, читаннях-тандемах, презентаціях та інших заходів, якими буде просто насичена програма двох фестивальних днів.

Найцікавіші події очікують на івано-франківців в неділю, 6 листопада. Це зокрема фотосей Галини Петросаняк про Німеччину, презентація книжки Степана Процюка «Тіні з’являються на світанку» та концерт чернівецького гурту «Тиха течія», який був учасником першого фестивалю «Червона рута».На окрему увагу заслуговує також вечір духовної літератури, що відбудеться в суботу ввечері, хоча і на інших заходах кожен знайде собі щось для душі.

«Фестиваль спрямований на те, – коментує подію Василь Карп’юк, – щоб залучити молодь до читання серйозної літератури. Сьогодні модними стали слеми – там все відбувається весело. Проте молодь треба залучати і до серйозних заходів».

Як повідомила Катерина Говера, вона була приємно вражена, коли побачила, що наша молодь не тільки активна, а й талановита. «Назва фестивалю «Несімо любов планеті», - зазначила вона на прес-конференції, – дуже доречна, бо мир, спокій, злагода потрібні усьому світові. Дуже дякую, що саме цей фестиваль об’єднає молодь, об’єднає всіх і на заході і на сході, яким не байдужа мистецтво, культура».

Автор: Сергій БІЛИЙ