друкувати


Річниця "листопадового чину" в Івано-Франківську: свято адмінресурсу та партійних амбіцій

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-11-02 05:45:05

1 листопада українці Галичини та й, хочеться сподіватись, інших регіонів нашої держави відзначили 93-тю річницю з дня створення Західноукраїнської Народної Республіки – події в усіх контекстах значущої та знаменної. Адже 1 листопада 1918 року західні українці вперше за 578 років своєї історії отримали можливість самостійно будувати власну державу.

Колись, на початках незалежності цей день відзначався помпезно і навіть був оголошений на Галичини неробочим днем. В наш час річниця ЗУНР – день звичайний робочий, ба навіть більше: заплановані на 11.30 годин урочиста хода від адмінбудинку ОДА та урочистості біля пам’ятника «листопадовому чину» перенесли майже на півгодини, щоб держслужбовці Івано-Франківської ОДА та міськвиконкому обласного центру не брали в них участь за рахунок робочого часу, а пожертвували власним законним обідом.

Власне, саме службовці органів виконавчої влади становили близько 80% складу учасників урочистих заходів. Своєю неорганізованою юрбою без будь-яких прапорів, гасел та ідейного натхнення на обличчях вони аж ніяк не нагадували святкову демонстрацію і разюче відрізнялися від купки партійних функціонерів різних мастей, які різнобарв’ям своїх партійних прапорів (три державних синьо-жовтих стяга в цьому кольоровому морі просто таки губилися) вже вкотре перетворили загальнонаціональне свято на певну подобу бразильського карнавалу. Серед останніх кинулися в вічі активісти УНП, які і прийшли на захід окремою колоною і на вічі трималися осторонь від інших.

В ході святкового віча особливу увагу привернула палка промова голови Івано-Франківської обласної ради Олекснадра Сича. Історик за фахом, він прочитав справжню лекцію про роль Галичини і Західної України загалом у формуванні українського державницького мислення і об’єднанні усіх українських земель навколо ідеї української державності. Крім того, учасники заходу отримали чергову нагоду послухати сольний «вокал» лідера обласного КУНу Богдана Боровича. Щоправда, цього разу відомий на Прикарпатті співак-націоналіст виконав не тільки Державний Гімн України, до чого івано-франківці за 20 років мітингування вже звикли, а й гімн ОУН «Зродились ми великої години».

Загалом же в ході мітингу говорились гарні і правильні речі. Не врахованими залишились лишень уроки ЗУНР та УНР. Адже більшість ініціаторів урочистих заходів так і не навчились переступати через вузькопартійні амбіції.

Автор: Сергій БІЛИЙ