друкувати


Регіонали хочуть заборонити діяльність колекторських компаній

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-11-02 03:45:12

У Верховній Раді у вівторок, 1 листопада, регіонал Юрій Полунєєв зареєстрував законопроект, що значно полегшить життя неплатоспроможних банківських позичальників.

Проект закону №9379 ініціює повну заборону колекторським компаніям працювати з боргами фізичних осіб. Винятками є лише юридичні послуги в ході судового процесу і факторингова діяльність (викуп боргів), пише Комерсант-Україна.

Якщо колектор порушить заборону, податківці оштрафують його на 1 тис. мінімальних зарплат (з 1 грудня штраф складав 8,03 млн грн), а доходи від надання незаконних послуг направлять до держбюджету.

Повторне порушення стане підставою для припинення діяльності колектора. Мораторій діятиме тимчасово - до набуття чинності закону, що регулює колекторську діяльність в Україні.

В уряду є 6 місяців на його розробку. Втім, Кабмін ще 6 серпня 2009 року подав до Верховної ради законопроект з ліцензування колекторів, однак після відставки уряду 11 березні 2010 року він був відкликаний.

Учасники ринку вважають ініціативу популістською. "Це черговий піар-хід, який демонструє турботу про людей напередодні парламентських виборів, запланованих на 2012 рік. У Європі колекторські послуги узаконені, ніхто не може використовувати персональні дані людини до тих пір, поки він не стане боржником", - говорить генеральний директор Європейського агентства з повернення боргів Олександр Ільчук.

Заборгованість позичальників перед банками настільки велика, що прийняття закону змусить останніх займатися вибиванням коштів нелегально. "Цей вид діяльності ніяк не кваліфікований, тому колектори можуть називати себе компаніями з надання послуг телефонних дзвінків", - упевнений директор КК "Укрборг" Максим Бурячок.

На сьогодні обсяг проблемних боргів населення перед банками колектори оцінюють в 100-150 млрд грн.

Джерело: ТСН