друкувати


Підвищений імунітет знижує розумові здібності

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-11-01 04:45:46

Навчання і пам'ять можуть слабіти, якщо у людини сильний імунітет. Це відбувається через агресивність імунних клітин мозку, що борються з інфекцією в організмі.

Учені з університету Дюка (США) виявили унікальну закономірність в роботі імунної системи мозку: виявилось, що на формування пам'яті та інтелекту людини можуть згубно впливати клітини імунної системи, задіяні в знищенні пошкоджених нейронів і патогенних мікроорганізмів. Це пояснюється тим, що зіткнувшись в дитинстві з інфекцією, імунні клітини мозку починають підвищувати свої агресивні властивості, унаслідок чого негативно впливають на вищі когнітивні функції, що відповідають за пам'ять і навчання.

В ході дослідження учені виявили, що у відповідь на інфекцію клітини імунної системи мозку (мікроглії) виробляють особливі сигнальні молекули IL-1 (інтерлейкін-1). Саме ці молекули чинять дію на когнітивні функції, втручаючись в нормальне навчання та пам'ять.

Експерименти над лабораторними щурами дозволили вченим відстежити головні фази імунного впливу на погіршення таких здібностей. Відразу після особливого звуку гризунів навчали чекати слабкого удару струмом. Нормальні щури виявляли відмінну пам'ять і швидко все запам'ятовували, тоді як тварини, що перенесли інфекцію, реагували на звук і біль загальмовано, незважаючи навіть на триваліше "навчання".

Учені заявляють: модель зниження вищих когнітивних функцій дуже близька за своїм характером розвитку до хвороби Альцгеймера. Ці дослідження допоможуть зрозуміти, через що багато людей після хронічної інфекції стають вразливими до порушення вищих розумових здібностей. Крім того, це допоможе вже незабаром створити нові методи лікування і діагностики подібних порушень.

Джерело: Освітній портал