друкувати


Законопроект "Про ринок земель" буде поданий на розгляд до ВРУ 16-18 листопада

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-11-01 11:45:57

Державне агентство земельних ресурсів спільно з Мінагрополітики ініціювало створення системи зворотного зв'язку, яка передбачає внесення зауважень, побажань до законопроекту «Про ринок земель».

По всій країні вже давно розпочато роз’яснювальну роботу стосовно суті земельної реформи і розгляд пропозицій аграріїв щодо змін у законопроекті. Даний законопроект на розгляд до ВРУ подадуть 16-18 листопада. Про це повідомив під час прес-конференції в ІА «RegioNews» голова Державного агентства земельних ресурсів Сергій Тимченко.

«Ми отримали пропозиції від представників малого, середнього та великого агробізнесу, пропозиції від експертів, громадських організацій. Я хочу зупинитися на найгострішому питанні, яке викликало дискусію – гранична площа продажу землі в одні руки. Більшість експертів, народних депутатів, фермерів зійшлися на думці, що ці граничні площі необхідно зменшувати. Цифри коливалися від 100 до 500 га. Нагадаю, що в нашому проекті цифри були, в залежності від регіону, від 900 до 2100 га», – акцентував спікер.
Сергій Тимченко озвучив інші пропозиції, які надійшли до агентства під час громадських обговорень законопроекту «Про ринок земель».
«Дозволити купувати землю лише тим громадянам, які мають українське громадянство від 5 до 10 років, займаються господарством у певному регіоні не менше 10 років, варто збільшити термін розстрочки платежу до 10-20% при покупці земельної ділянки у власність, зменшити внески з 50 до 15%, максимум – 30%. Чимало було дискусій стосовно встановлення нижнього порогу цін у перші роки відміни мораторію тощо», – поінформував голова Держземагентства.
Крім того, Сергій Тимченко зазначив, що продавати землю зараз не варто. Ціни будуть зростати.
«Для порівняння: зараз земля коштує в нас від 300 євро, коли у Польщі – 3000 євро. Я вважаю, що основний пік зростання цін буде через 5-6 років» – зазначив Сергій Тимченко.

Джерело: Прес-служба Головного управління Держкомзему у Івано-Франківській області