друкувати


А.Кошиль: В Україні ще не було такого масштабного обговорення, як законопроекту "Про ринок земель"

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-11-01 09:30:10

Фермери, власники земельних паїв і сільські та селищні голови брали надзвичайно активну участь в обговоренні законопроекту «Про ринок земель» з тим, щоб внести в нього свої пропозиції.

На цьому наголосив сьогодні під час прес-конференції в ІА «RegioNews» Президент Асоціації "Земельна спілка України" Андрій Кошиль.

«Обговорення законопроекту особливо активно проходило влітку. В усіх населених пунктах пройшли громадські обговорення. Ми, як громадська організація, також долучились до цього процесу з ціллю розказати про закон, почути та систематизувати пропозиції громадян, аграрного бізнесу та місцевих представників влади», – зазначив експерт.

За словами Андрія Кошиля, прийняття закону «Про ринок земель» дасть можливим зробити ринок прогнозованим і не допустити розвитку негативним процесам, які можуть виникнути після тривалого мораторію на продаж сільгоспземель.

«Серед основних пропозицій, що вносилися суб’єктами земельних відносин – питання максимальної площі земель, які може купити один суб’єкт. Площа, яка називалась – 900-2100 га, вона була науково обґрунтована з точки зору ведення ефективного сільського гсоподарства. Зараз обговорюється зниження цього порогу – до 100-500 га. Я думаю, що в Комітеті цю пропозицію обговорять. Ця цифра може бути змінена. Крім того, фермери широко виступають, щоб крім механізму обігу сільськогосподарських земельних ділянок ввести механізм фінансування фермерських господарств. Це дуже правильна пропозиція. Невеликим фермерським господарствам без державної підтримки не обійтися», – повідомив Президент Асоціації "Земельна спілка України".

Андрій Кошиль додав, що побоювання власників земельних паїв щодо запровадження ринку землі виникають лише тому, що люди не ознайомлювались достеменно з законопроектом, а чули лише зі слів політиків, які розказують страшні історії, що прийдуть олігархи і скуплять землю.

Джерело: Прес-служба Головного управління Держкомзему у Івано-Франківській області