друкувати


Б.Гдичинський: Знаєте, як хочеться у мегаполісі зустріти земляка…

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-10-29 01:30:40

Є в столиці двері, куди франківець завжди може постукати. І його почують. Більше того, допоможуть - скерують у потрібному напрямку, до потрібних людей. Порадять - як просунути справу, де шукати інвесторів. При потребі - проведуть і будуть патронувати. Ресурси, які акумульовані за цими дверима, значно потужніші і дієвіші за гроші. Це - зв'язки, непідвладні часу, статусу і політиці.

Про діяльність Земляцтва івано-франківців у Києві розповідає його голова Богдан Гдичинський.Досьє: Богдан Гдичинський - 54 роки, народився у селі Семаківці Коломийського району. Голова міжнародної громадської організації «Івано-Франківське земляцтво». Керівник Служби міністра юстиції України. Депутат Івано-Франківської обласної ради.

Полковник міліції. Заслужений юрист України. Двадцять два роки віддав службі в органах внутрішніх справ. Отримав чотири відзнаки МВСУ. Пізніше працював заступником керівника Державного Управління Справами. Обіймав посаду заступника голови правління ВАТ «Укрнафта». Донедавна - заступник міністра юстиції. Відзначений урядовими нагородами. Одружений, виховує сина й доньку.

- Що спонукає людей різних професій і уподобань, різних вірувань і політичних поглядів об'єднуватися у Земляцтво?

Ми всі - боржники своєї землі. Тієї малої батьківщини, де народилися, спиналися на ноги. І якщо доля нам сприяла - ми чогось досягли, дійшли до столиці, маємо тут можливість працювати - то повинні звідси допомагати нашим землякам. Допомагати нашій владі, нашим людям. Кожен, хто прийшов у Земляцтво, усвідомлює, що саме заради цього ми й об'єдналися.

- Земляків почав гуртувати в 2000 році Олексій Івченко?

Нашому Земляцтву одинадцятий рік. Започаткував його справді Олексій Івченко (на той час - радник прем'єр-міністра Ющенка, пізніше голова правління НАК «Нафтогаз України» - ред.). Думаю, Франківщина його знає і поважає передовсім як народного депутата. Наступним головою Земляцтва був народний артист України, кіноактор, коломиянин Олександр Биструшкін, тоді - голова управління культури Київщини. Його змінила Лариса Гриджук. Скажу так: вона і її чоловік Дмитро - з Коломийщини. (Дмитро Гриджук є головою правління банку «Хрещатик» з 2000 року, з 2004 входить у ТОП-10 фінансових менеджерів України. - ред.) Мій час настав після Романа Говдяка (голова правління ВАТ «Укргазпроект» - ред.). Маю таку приємну місію, обрали мене земляки...

- Скільки людей у Земляцтві?

Вже близько тисячі. Це тільки ті, хто зареєстрований. Організація згуртувала вчених і державних діячів, лікарів і письменників, інженерів і вчителів, юристів і військових, художників і бізнесменів. Тепер я маю на меті зміцнити Земляцтво, щоби ми більше працювали, ділилися досвідом. І мали можливість якомога більше допомагати нашим землякам.

- Чи може, скажімо, франківський студент, який приїхав до столиці, прийти у Земляцтво на філіжанку кави?

Звісно, може. Сьогодні маємо офіс у центральні частині Києва, недалеко від Верховної Ради. Адреса: провулок Музейний, 10, 5-ий поверх. Тел. (044)255-56-99 або 067-675-18-65. Готові завжди пригостити земляків горнятком кави чи чаю, поспілкуватися, з'ясувати проблеми, якщо вони є. Офіс працює на постійній основі. Людей приймає виконавчий директор Земляцтва Іван Іванищук (пройшов шлях від помічника голови Івано-Франківської ОДА в часи Волковецького до заступника керівника Секретаріату Адміністрації Президента - ред.). Йому допомагає заступник, перспективний юнак з Коломийського району Тарас Довганюк. Вони зустрічають наших земляків і надають допомогу. Починаючи з супровідної і закінчуючи юридичною. До речі, щовівторка в офісі можна отримати безкоштовну консультацію юристів авторитетного адвокатського об'єднання.

- Чи часто бувають у Вас перші особи області Михайло Вишиванюк та Олександр Сич?

Наш офіс є територією, де обласна влада працює, влаштовує зустрічі, провадить домовленості. На час приїзду перших осіб області до Києва Земляцтво стає майданчиком для ділових переговорів, вирішення справ.

- У червні цього року Земляцтво отримало статус міжнародної організації. Що це дало?

Зустрічаємося з послами різних країн, з розпорядниками та представниками різних фондів. Шукаємо інвесторів. Шукаємо можливості надати допомогу землякам, які проживають на Франківщині. Реагуємо таким чином на проблеми і потреби керівництва області. Стараємося допомогти.

- Можете знайти фінансування для франківців, які мають цікаві бізнесові, громадські чи мистецькі проекти?

На сьогоднішній день тісно співпрацюємо з українською діаспорою в різних державах світу. З посольствами, повторюся, також налагоджена співпраця. То чому би не посприяти, допомогти, підказати? Коли я працював заступником голови правління «Укрнафти», сім років курував напрямок зовнішньоекономічних зв'язків. Зберіг дуже тісні контакти на міжнародному рівні.

Окрім того, Земляцтво багато разів презентувало Україну - у Швейцарії, Швеції, Норвегії, Австрії, Німеччині, Канаді, Америці, інших країнах. Презентувало і Франківщину для іноземців. Пам'ятаєте турне дипломатів із дружинами на Прикарпаття у 2006-му? Презентація відбулася на дуже високому рівні. І оцінка області була дуже висока. Контакти, започатковані тоді, стають в пригоді й досі. Тому хочу наголосити: треба демонструвати свій потенціал. Треба себе більше презентувати за межами країни. Показувати, що у нас є надзвичайно обдаровані, талановиті люди.

- Як от діячі культури - співаки, артисти, мистецькі колективи?

Наша область справді багата артистами. В Києві франківчани, коломияни, косівчани завжди досягають успіху. От Михайло Кривень, Богдан Кучер... Ми їх цінуємо, шануємо, підтримуємо. І співпрацюємо: пан Кучер є депутатом обласної ради і у нас із ним в раді плідна співпраця.

Зауважу, що Франківщина також має потужну театральну школу. Знаєте, що наш земляк, заслужений діяч мистецтв Богдан Струтинський - директор, художній керівник Київського національного академічного театру оперети? А який у нас Коломийський драматичний театр! Зараз ми працюємо над тим, щоб показати його країні. З цього приводу нещодавно зустрічалися з його керівником, заслуженим артистом України Дмитром Чибораком. Земляцтво готове сприяти колективу і в організації закордонного туру.

- Лобіювання інтересів бізнесу з інших регіонів України та з-за кордону в області - це також сфера діяльності Земляцтва?

Безперечно. Допомагаємо із задоволенням. Всім кажу, що наші двері відкриті для ініціатив. Ми хочемо, щоби це бачили і відчували. Один з останніх цікавих проектів, які постали в області завдяки пропозиції Земляцтва, - відкриття в Коломийському районі заводу з переробки лісу. Інвестори з Австрії готові вкласти у справу 50 млн. євро. Підписано протокол про наміри. Керівництво області, бачу, підтримує і супроводить проект. Думаю, він відбудеться.

- На початку нашої розмови Ви відволіклися, щоби заопікуватися хворою дитиною. Часто до Вас звертаються земляки з проханням допомогти у лікуванні?


Як до депутата обласної ради, голови Земляцтва і просто як до земляка - дуже часто. От сьогодні день почався з того, що допомагав Зоряні Ковальчук з села Бутилів Снятинського району. Вона привезла в "ОХМАТДИТ" на операцію дитинку, інваліда 2-ої групи. Треба було сконтактувати з керівництвом цієї клініки. Попросив голова районної адміністрації Андрій Рябошапко. Але я не чекаю, коли мені зателефонують. Якщо звернулася людина, значить, у неї - проблема. Треба допомагати.

- Чи не заважає співпраці земляків різна політична приналежність?

У нашому Земляцтві немає політики. І статусу також немає. Тут є люди, які координують процес, реалізують плани, допомагають втілювати проекти. Всі виходять з того, що мають взяти на себе зобов'язання максимально - треба спішити - робити добро людям.

Можете бути певні: у нас дійсно нема політики. Людей об'єднує прагнення показати молоді приклад - наші добрі справи. Як тільки збирається рада Земляцтва, постають питання, як і чим допомогти - тим, хто живе на Прикарпатті, і тим, хто живе у Києві. Думаю, сьогодні такий час, що треба допомагати. Завжди кажу своїм друзям: мусимо об'єднуватися, допомагати, робити добро, плекати злагоду. Чим більше з такими цінностями будемо іти один до одного, тим швидше здобудемо успіх. Оце і треба демонструвати нашим дітям.

- Ваші діти - це молодь у Земляцтві?

Так, у Земляцтві створена молодіжна колегія. Молодь собі зустрічається і спілкується. Знаєте, як хочеться у мегаполісі зустріти земляка?.. Молодь має в офісі мовні курси і літературну студію. Організовує зустрічі з відомими людьми, які вже відбулися. Як-от Олексій Івченко. Або Роман Шпек (дипломат, радник Президента України на громадських засадах - ред.) Вони розповідають, як досягли успіху, діляться досвідом. Думаю, що такий «інститут» для молодих людей є дуже важливим, бо вказує, якою дорогою йти по життю.

- Якою дорогою тепер ідуть по життю відомі на Франківщині люди - Зіновій Митник, Степан Волковецький, Василь Чуднов, Анатолій Француз?

Все нормально, всі працюють. Допомагають земляцтву. Розкажу про Зіновія Митника. Зараз він є радником прем'єр-міністра. Пан Митник - людина-менеджер, професіонал у медицині. Дуже багато зробив як головний лікар Феофанії. Наші земляки мають змогу це оцінити. Багато зробив і як міністр охорони здоров'я. У нього, думаю, все ще попереду. У керівників так буває: вони не можуть постійно бути біля керма. І до цього треба ставитися з розумінням. Але життя іде. Все міняється. Сьогодні він працює тут. Завтра знову буде на посту. Всьому свій час. Зіновій Митник входить до ради Земляцтва. І як його учасник, і як депутат облради багато допомагає землякам.

- Виявляється, Земляцтво - потужна сила?

Маємо ким і чим гордитися. У франківців на рівні столиці - дуже серйозний потенціал. Зауважте, як багато зараз у парламенті вихідців із Західної України. Може, третина. Як багато народних депутатів із Франківщини... Скільки наших земляків при владі... Скільки домоглися великого успіху в бізнесі... Такого раніше не було! Потенціал Земляцтва надзвичайно великий, і ми прагнемо його реалізовувати.

Розмовляла Наталія КУШНІРЕНКО

Джерело: Галицький Кореспондент