друкувати


Пільговики дратують водіїв

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-10-28 03:45:49

Недавній страйк франківських перевізників завершився тим, що створили робочу групу, яка мала б вивчити їхній справжній фінансовий стан, збитки та рентабельність. Тричі робоча група працювала під головуванням заступника міського голови Миколи Саєвича. Вчетверте нараду зібрав мер Віктор Анушкевичус. Під час неї перевізники називали пільговий режим з 10 до 16 години «атракціонами» та «клоунадою». Переконували, що це дратує водіїв. Тому, на їхню думку, його треба відмінити.

«Добре» закінчилося

«Важко зробити так, щоб і вовки були ситі, і вівці цілі, – почав нараду Віктор Анушкевичус. – Але ми маємо знайти компроміс, бо війна ні до чого не призведе. Нам треба з конструктивом вийти на засідання виконкому».

«Усе подорожчало, – бідкався один із перевізників. – Проте ми не ставимо питання, щоб підняти тариф, бо це все вдарить по населенню, яке працює, студентах і школярах. Нас треба зрозуміти. Коли ми возили по 2 грн., було добре всім: пенсіонерам, перевізникам, владі. Але «добре» закінчилося. Бо дизпаливо подорожчало майже вдвічі. Автобуси вже не нові, їх треба ремонтувати…».

Так, перевізники знову пропонували возити п’ять пільговиків упродовж цілого дня. А необмежену кількість – з 10 до 16 год. – забрати. Їх підтримав депутат міськради Сергій Борзов. Правда, із поправкою – шість пільговиків і цілий день. А щоб усе це контролювати, Борзов пропонує визначити в автобусі конкретні місця для пільговиків. Мовляв, візуально можна буде побачити належить пасажир до пільгової категорії чи ні.

За словами перевізників, нині вони втрачають приблизно 100 грн. на день. А могли би ці кошти витратити на запчастини або щось інше. Просили дотацію з міського бюджету. До речі, про дотації з держбюджету вони навіть не говорять, бо там усе треба аргументувати. Натомість, місто перевізники просто запевнили – їх влаштує дотація у 20 млн. грн.

«Я за 20 мільйонів закуплю 20 великих автобусів», – відрізав Віктор Анушкевичус. І все одно не переконав, бо йому відповіли: автобуси – то одне, а зарплата водіїв і запчастини – геть інше…

Як повідомили пізніше перевізники, 30% автобусів у Франківську – рентабельні, 30% – збиткові, а 40% мають середній показник.

Сухі цифри моніторингу

Зовсім недавно, щоб перевірити фінансові показники перевізників, член виконкому Руслан Руско взяв два оборотні рейси маршрутів №60 та №11 і промоніторив їх. Отже, за його словами, з 10 до 11:20 на №60 проїхало 57 «платних» пасажирів і 15 пільговиків. А з 18 до 19:20 – 65 і шість. Так, Руско вивів середню цифру перевезених пільговиків – 17%. Такий показник перевищує «законний» тільки на 2%, адже, за законом, 15% місць – для пільговиків.

А на маршруті №11 Руско взяв інші години. Моніторив з 7:30 до 8:20 год. Тут 71 чоловік заплатив, шість проїхали за посвідченнями. А з 12:30 до 13:20 год. 51 пасажир заплатив, а 20 – ні. Вийшло, що у цьому випадку середня норма – 24% пільговиків.

«Якщо ці цифри перевести на людей, – вважає Руско, – то вони возять у середньому щодня шість-вісім «зайвих» (за нормами закону) пільговиків. А це не збиток, скоріше, це недоотримана вигода».

Тут, напевно, можна погодитись. Особливо якщо врахувати, що перевізники подають середньоденну виручку для маршруту №60 – 879 грн. А Руско рахує, що навіть мінімально це має бути 1596 грн. А на маршруті №11 ще цікавіше: за підрахунками Руслана Руска, перевізник без пікового завантаження має заробляти 2074 грн. на день.

І насамкінець – дизпаливо. «Перевізники подають інформацію, що, наприклад, витрачають 25 л солярки, – говорить Руско. – Я заходжу в інтернеті на Google, набираю такий самий автобус, і там пише – 15 л на трасі, а 18 л по місту. Ну, нехай 20 чи 21, але аж ніяк не 25. Якщо відняти тільки ті 4 л щодня, то вони вже не показують 4000 грн. на місяць. Це тільки на солярці та лише на одному автобусі».

Руслан Руско погоджується, що ці підрахунки приблизні. Проте вважає, що такий моніторинг хоч якось демонструє справжню картину. Натомість, перевізники заперечують. Кажуть, треба їздити цілий день, а не вибірково. І додавати до цього всього вихідні дні та літні місяці, коли вони наполовину збиткові, враховувати затори, під час яких автобус втрачає солярку…

Мер попередив – без образ

Перевізники таки переконали мера, що цей моніторинг нічого не означає. Відтак, він пообіцяв їм, що зробить власний, відправивши своїх людей. Крім цього, Віктор Анушкевичус звернув увагу перевізників на поведінку водіїв на дорозі.

«Я попереджаю, щоб не було на мене образ, – сказав мер. – Я буду виходити з машини та забирати права (не знаю, чи це законно), коли водій їде в лівій смузі по Січових стрільців і вирулює через суцільну на Пилипа Орлика… Мій водій Петро може підтвердити, що одного разу ледь не сталося лобового зіткнення».

Перевізники пожартували: хай міський голова скаже, яка в нього машина і з якими номерами. Мовляв, усіх водіїв попередять і будуть об’їжджати обережно. Мер зрозумів жарт і запевнив, що дотримання дорожнього руху та адекватність на дорозі має бути завжди, незалежно від того, хто їде поруч.

Врешті вирішили, що на наступний виконком винесуть два варіанти. Перший – п’ять або шість пільгових перевезень упродовж цілого дня. Другий – знову запропонують повернутися до ідеї скоротити кількість годин безкоштовного перевезення до трьох (з 11:00 до 14:00). Нагадаємо, таке рішення на початку року виконком уже приймав. Але прокурор його опротестував. Тож мер пообіцяв, що перш ніж знову виноситиме рішення на виконком, він порадиться з прокурором.

Хоча, чому прокурор цього разу має погодитись – невідомо.

Джерело: Газета «Репортер»