друкувати


С.Тимченко: Законопроект “Про ринок земель” є абсолютно народним і в жодному разі не лобістським

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-10-27 03:10:47

Законопроект "Про ринок земель" є абсолютно народним і в жодному разі не лобістським.

Немає якогось зацікавленого кола осіб, які б його лобіювали, єдина зацікавлена група — прості власники паїв — українські селяни, зазначив в інтерв’ю газеті "Урядовий кур’єр" Голова Державного агентства земельних ресурсів України Сергій Тимченко, - Закон потрібний передусім країні для кардинальних змін у сільськогосподарській галузі зокрема і економіці загалом. Бо не повинно бути так, що, володіючи набагато кращими землями, ніж наші західні сусіди, ми збираємо з гектара у 2-2,5 раза нижчі врожаї, ніж вони. Врахуймо також, що сільгоспугіддя займають у нас майже дві третини всієї площі держави і їх слід використовувати ефективно. Адже у нас немає великих родовищ нафти чи газу, тож чекати зливи "нафтодоларів" нізвідки. Зате ми маємо набагато довговічніше багатство — родючі землі. І коли врахувати, що попит на продовольчі продукти у всьому світі весь час зростає, то ефективне використання земель, експорт продуктів харчування може стати для країни тим, чим є, приміром, для Росії газ. І якщо ми говоримо про підйом економіки загалом, то найраціональнішим стало б концентрування ресурсів для кардинальних змін в агропромисловому комплексі. А почати це потрібно із завершення земельної реформи - акцентував увагу читачів газети центральних органів виконавчої влади України керівник земельного відомства.

Сергій Тимченко у розмові з кореспондентом вів мову і про поширення неправдивої інформації, всіляких вигадок щодо завдань та істинної мети законопроекту. Він передусім запропонував прискіпливому читачеві дати відповідь на просте запитання: кому це вигідно? Безумовно, не селянинові, який фактично не має трибуни для транслювання своїх думок широкому загалу. Зате ресурси для цього мають ті, хто наживався і хотів би далі збагачуватися завдяки невизначеній ситуації, що тривалий час існує у земельній справі. Тому вони й запустили, щоб налякати селян, першу побрехеньку про те, що землю продадуть іноземцям.

Мушу заперечити її, так би мовити, з порога: у законопроекті чітко і недвозначно сказано, що купувати землю матимуть право лише фізичні особи — громадяни України, фермерські господарства і держава, - сказав Голова Держземагентства.

Джерело: Прес-служба Головного управління Держкомзему у Івано-Франківській області