друкувати


Надлишкова вага пригнічує імунний захист від вірусу грипу

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-10-26 02:45:13

Надлишкова вага пригнічує імунний захист від вірусу грипу. Після вакцинації у людей з ожирінням нестримно падає рівень антитіл до збудника, а їх Т-клітини пам'яті настільки ж швидко "забувають" про вірус.

У 2009 році, коли в світі трапилася епідемія вірусу грипу H1N1, лікарі відзначили: люди з надлишковою вагою важче переносили хворобу, ніж худі. Рік потому в експериментах на тваринах було доведено, що ожиріння погано позначається на здатності імунної системи протистояти інфекції. Виявилось, що так само справи йдуть і у людей: у статті, опублікованій в International Journal of Obesity, вчені стверджують, що через надлишкову вагу людина швидше втрачає антитіла, напрацьовані для боротьби з вірусом.

Дослідники з Університету Північної Кароліни (США) вакцинували страждаючих на ожирінням, людей з надлишковою і нормальною вагою препаратом від звичайного грипу, який поширюється в містах в осінньо-зимовий період. Хоча в перший місяць після вакцинації антитіла проти вірусу вироблялися у всіх випробовуваних однаково, через певний час огрядні люди почали їх нестримно втрачати. Через 12 місяців близько половини вакцинованих з ожирінням мали в чотири рази менший рівень антитіл. Для порівняння: чотирикратне зниження рівня антитіл спостерігалося менш ніж у 25% піддослідних з нормальною вагою.

У 75% вакцинованих з нормальною вагою Т-клітини пам'яті виробляли інтерферон, відповідаючи таким чином на присутність вірусу. Подібним же чином Т-клітини реагували лише у 25% випробовуваних з ожирінням.

Отже, лікарям при черговій епідемії доведеться звертати особливу увагу на тих, у кого є проблеми з вагою: по ним грип битиме у першу чергу.

Джерело: Освітній портал