друкувати


В.Чуднов: Урядом створено всі умови для того, щоб регіональна влада могла вирішувати свої проблеми

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-10-26 12:30:44

На сьогодні пріоритетним напрямом державної політики уряду є створення сприятливих умов для стабільного соціально-економічного розвитку територій, підвищення їх конкурентоспроможності та вирішення стратегічних регіональних завдань.

Саме на досягнення цих результатів, на думку народного депутата, члена Комітету Верховної Ради України з питань бюджету Василя Чуднова, і зорієнтований проект державного бюджету на 2012 рік.

«Хочу відзначити, що Віктор Янукович завжди приділяв особливу увагу проблемам регіонів, зокрема, формуванню і повненню місцевих бюджетів. Саме під час його прем’єрства, а це 2006-2007 рр., частка місцевих бюджетів була максимально високою - досягала до 50% консолідованого загальнодержавного бюджету. Проте вже при уряді Ю.Тімошенко в 2008-2009 рр. її розмір знизився до 30%. І тільки з 2010 року ця диспропорція частково почала усуватися», - відзначив нардеп.

Парламентарій також наголосив, що центральна влада передає в регіони кожного разу все більшу частку зібраних в країні зборів і податків, стимулюючи цим самим модернізацію місцевої економіки. «Якщо попередники «тягнули ковдру» на себе, залишаючи місцеву владу на «голодному пайку», то тепер ця несправедливість ліквідована» - повідомив Василь Чуднов.

«Державна підтримка регіонів в 2012 році буде направлена на забезпечення сприятливих умов для економічного зростання. В цілому об'єм міжбюджетних трансфертів на місця виросте на 19,4 млрд грн (до 116,1 млрд грн.), що на 20% вище ніж у 2011 році. Цього вдалося досягти завдяки урядовим рішенням із розширення джерел надходжень до місцевих бюджетів. Завдяки цьому вже наступного року місцеві органи влади на реалізацію своїх повноважень отримають додатково 5,6 млрд грн. Гроші підуть у тому числі і на програми житлово-комунального господарства і соціально-економічного розвитку», - зазначив парламентар.

Також Василь Чуднов повідомив, що у проекті держбюджету-2012 вперше передбачені субвенції місцевим бюджетам на такі заходи як закупівля медикаментів для швидкої допомоги, медобладнання і медичний автотранспорт (1,3 млрд грн), будівництво і ремонт доріг комунальної власності (2,4 млрд грн). Інвестиційний ресурс для розвитку регіонів на 2012 рік збільшиться на 7,6 млрд грн і перевищить 18 млрд грн. Це істотна надбавка, яка дозволить поліпшити умови життя людей у найвіддаленіших куточках країни, зокрема, у гірських районах.

Народний депутат припустив, що закон про держбюджет буде ухвалений в середині листопада. «Отже, очільники регіонів отримають достатній запас часу для того, щоб до нового року якісно спланувати свої місцеві кошториси», - резюмував Василь Чуднов.

Джерело: Прес-служба народного депутата України