друкувати


У Коломиї фінішував театральний фестиваль

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-10-25 04:45:38

У неділю опустилася завіса над всеукраїнським театральним фестивалем "Коломийські представлення", опустилася під оплески глядачів на виставі Національного академічного театру ім. Івана Франка "Кайдашева сім’я".

Глядацька публіка переглянула 15 вистав, у їх числі дитячі та постановки студентів театральних закладів України, — таке сценічне різноманіття на цьогорічному фестивалі відбулося вперше. Друга новація в тому, що фестиваль вперше проходив за державної підтримки: оргкомітет очолив голова ОДА Михайло Вишиванюк, співза­ступниками виступили міський голова Ігор Слюзар та голова РДА Михайло Негрич. Державну підтримку засвідчило й Міністерство культури України. Інше нововведення — грошові премії для найкращих.

Тепер щодо найважливішого — оцінкового підходу до представлень. Як зауважив голова журі академік Ростислав Коломієць, на фестивалі не вибиратимуться кращі з кращих, адже мистецтво — не спорт, тут до кожної постановки існує де­кілька підходів, рівень вистав буває різним. Йдеться про якусь "родзинку" в постановці, оригінальність трактування тієї чи іншої п’єси.

Давати оцінку кожній роботі без порівняння її з іншими — справа невдячна. Ставити надто високо планку вимог також недоцільно, адже, наприклад, вимоги до національного театру відрізнятимуться од вимог до постановок молодих колективів.

Однак, результат виявився дещо неочікуваним. Скажімо, два національні театри — з Києва й зі Львова нічим глядача аж так не здивували. І порівняно висока оцінка журі, гадаю, базувалася на, грубувато кажучи, "розкрученості бренду". Львів’яни привезли дві однотематичні роботи — виставу "Державна зрада" й поетично-музичну композицію за творами Тараса Шевченка "Посланіє...". У першій виставі головний герой Шевченко й у другій. Про оригінальність сценічного, чи якогось іншого вирішення говорити не доводиться. Тим не менше, частині глядачів ці вистави сподобалися. (Можливо, вивід на кін самої постаті Кобзаря автоматично блокує в багатьох глядачів критичне мислення, чим і користаються постановники).

Загалом усі вистави викликали жваве обговорення як у публіки, так і серед членів журналістського журі, до думки якого прислухалося "головне" журі. Усі, крім однієї, висока мистецька вартість якої ні в кого не викликала сумніву — вистава театру з Польщі "Вед­мідь" за А.Чеховим. Ця постановка виявилася на декілька голів вище за інші роботи. Мінімум дійових осіб, мінімум технічних прийомів, мінімум "оригінальності". Усе — за класичною системою Станіславського. Успіх досягнуто виключно завдяки майстерній грі акторів.

На частину глядачів справила враження вистава "Гайдамаки" у постановці Кіровоградського театру, але тільки, як масове видовище: сімдесят акторів на сцені, фактурні типажі козарлюг, а головне — живий оркестр і співи.

Дискусії у членів як театрального, так і журналістського журі викликала вистава національного центру театрального мистецтва ім. Леся Курбаса "Дикий мед у рік чорного півня". Тут уже доволі було оригінальності й новацій (принаймні, для коломийської публіки). Дехто з членів журі вбачав у постановці забагато хаосу. Проте думка біль­шості переважила, — виставу відзначено, як одну з кращих.

Коломияни представили на фестивалі одну зі своїх останніх робіт — виставу "Земля", яку наш глядач уже мав змогу оцінити раніше. Постановка від­значається глибиною проникнення в матеріал, драматизмом і актуальністю зачепленої теми. Добра режисура (постановник Дмитро Чиборак), переконлива гра артистів — ці головні складові не могли не принести виставі успіху.

Під закриття завіси фестивалю голова журі оголосив підсумки та відзначив кращих. Отож, результати наступні.

Відзнакою за режисуру нагороджено режисера Національного театру ім. І.Франка П.І.Івченка ("Кайдашева сім’я"); призом ім. Іванни Біберович нагороджено актрису вищеназваного театру Наталю Сумську; грошовою премією другого ступеня нагороджено виставу заньківчан "Державна зрада"; такою ж премією, але першого ступеня — виставу "Вед­мідь" (м.Ельблонг, Польща); грошовою премією гран-прі нагороджено постановку коломиян "Земля".

Почесними дипломами НАМУ відзначено учасників акції "Мистецтво молодих".

За версією журналістського журі кращими визнано: виставу "Дикий мед у рік чорного півня", а також актора поль­ського театру Лєслава Осташкєвіча у виставі "Ведмідь".

Автор: Андрій МАЛАЩУК, член журналістського журі