друкувати


Рівень агресії в українських школах втричі вищий, ніж у Європі

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-10-21 04:10:10

За даними дослідження Інституту соціальної та політичної психології Національної академії педагогічних наук, вітчизняні школярі поводяться набагато агресивніше західноєвропейських.

Так, 34% юних киян ставали жертвами морального і фізичного насильства з боку своїх товаришів по навчанню в школі, 43% самі хоча б раз знущалися над ровесниками, а 13% були організаторами екзекуцій. Водночас в країнах ЄС школярів, що брали участь в актах насильства, налічується лише 10-15%.

За спостереженням Людмили Литвин, президента Асоціації дитячих психіатрів України, якщо десять років тому діти, жорстоко скривджені однолітками, зверталися до неї як до фахівця один-два рази на місяць, то сьогодні з такими скаргами приходять чи не щодня.

Заступник директора з наукової роботи Інституту спеціальної педагогіки й психології Любов Найдьонова вважає, що витоки зростання агресії підлітків в сучасній Україні треба шукати в її радянському минулому - точніше, у психологічній атмосфері, в якій виховувалося не одне покоління співвітчизників.

За її словами, українська система шкільної освіти, як і радянська, нав'язувала строгий стиль поведінки і жорсткий авторитаризм. А тепер громадяни країни переживають у своїй свідомості революцію, яка іноді виражається в кричущих випадках. "Ми - посттоталітарне суспільство. У Західній Європі все більш демократично і цивілізовано", - резюмує Найдьонова.

Джерело: Освітній портал