друкувати


В Брюсселі завершені переговори щодо створення зони вільної торгівлі України та ЄС

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-10-21 10:45:03

У четвер, 20 жовтня, в Брюсселі були завершені переговори щодо створення зони вільної торгівлі України та Європейського Союзу.

Про це в ефірі одного із українських телеканалів сказав заступник міністра закордонних справ України, керівник переговорної групи щодо укладення угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі України з ЄС Павло Клімкін.

За слова дипломата, візит президента Віктора Януковича до Брюсселю відкладений на незначний термін. Причиною цього відтермінування, за словами Клімкіна, є необхідність завершити переговори в тому числі по частині ЗВТ.

Також дипломат озвучив концепцію угоди про ЗВТ між Україною та ЄС.

"Ідея майбутньої ЗВТ – це поступова інтеграція України до спільного ринку ЄС. У жодної країни немає можливості за межами ЄС поступово інтегруватись до спільного ринку", - зазначив Клімкін.

Водночас, Євросоюз підтвердив, що саміт Україна-ЄС відбудеться у грудні, повідомив дипломат. "Таким чином, про якийсь зрив, або взагалі перенесення саміту, абсолютно не йдеться", - додав Клімкін.

Нагадаємо, напередодні Янукович заявив, що угода з Євросоюзом буде пустою, якщо в ній не буде відображена перспектива вступу України до ЄС.

Янукович зазначив, що ця угода підписується один раз й іншої не буде ще років з десять. "Безумовно, вони (Європейський Союз) не хочуть сьогодні брати будь-які зобов'язання на себе, тому що вони не впевнені, що вони будуть розширятися. Ми це чуємо. Є держави, які категорично проти розширення ЄС", - зазначив президент.

"Складається таке враження, що ми, як бідні родичі, просимось, а нас не пускають. Я цього не хочу. Я не хочу, щоб в нас були порушені наші права партнерські. І я хочу, щоб ми мали таку угоду, яка потрібна нам", - наголосив Янукович.

Джерело: ТСН