друкувати


Конкуренція у сфері автопасажирських перевезень стає все жорсткішою

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-10-19 02:30:20

Конкуренція у сфері автопасажирських перевезень стає все жорсткішою. Скажімо, правоохоронні органи підозрюють, що саме це могло стати причиною підпалу маршрутного автобуса у Надвірнянському районі кілька тижнів тому. Зрештою, остаточні висновки з цього приводу ще не зроблено. Проте останнє засідання конкурсного комітету з перевезення пасажирів на автобусних маршрутах засвідчило, що охочих працювати чи робити бізнес у цій сфері стає дедалі більше, а місця для них залишається все менше.

Наприклад, цього разу на сім оголошених маршрутів було по двоє претендентів, а ще на одне — одразу троє.  Щоправда, на чотирьох маршрутах конкуренції не відбулося, бо один із претендентів не оформив документи зі своїми пропозиціями так, як цього вимагає відповідне положення. Одноголосним рішенням членів комітету його зняли з конкурсу. А на трьох інших маршрутах, так би мовити, змагальний процес відбувся. Проходив він тяжко. Це ж, по суті, боротьба за свій шматок хліба.

І членам конкурсного комітету також нелегко було вирішувати людські долі. Наприклад, перевізник  12 років пропрацював на маршруті, нині сплачує кредити, очевидно, тому, що не так давно придбав більш-менш нові транспортні засоби. Людина просила ввійти у її становище. Але що можна тут зробити, коли на цей же маршрут претендує більш потужний перевізник, котрий набрав значно більшу суму балів. Це головний критерій для конкурсного комітету.

Проблема в тому, що значна частина осіб, котра працює у сфері пасажирських перевезень, живе, так би мовити, нинішнім днем. Безперечно, турбується про власний добробут, а інакше навіщо працювати. Та далеко не всі дбають про розвиток бізнесу, намагаючись витиснути зі своїх ресурсів усе, що можна. і, мабуть, бувають прикро вражені, якщо не ошелешені, коли з’ясовується, що безтурботне життя для них закінчилося. Раптом поряд опиняється конкурент із більш розвиненою технічною базою, кращими транспортними засобами, який платить своїм найманим працівникам більшу зарплату, відповідно йде більше відрахувань до Пенсійного фонду і податкової. А це все, між іншим, і впливало на сумарну кількість балів.

І, на жаль, довелося вже зіткнутися далеко не з правовими методами конкурентної боротьби. Про погрози на адресу їх водіїв розповідав на останньому засіданні представник перевізника — базового підприємства, яке з великим відривом виграло конкурс на двох маршрутах, де ще були інші претенденти. На що голова комітету — перший заступник голови ОДА Василь Плавюк зазначив коротко: «Будуть ще такі прояви — буде робота для правоохоронних органів».

Зауважимо, що, вирішуючи долю перевізників стосовно надання їм права обслуговувати той чи інший маршрут, члени конкурсного комітету зважають на всі обставини. Наприклад, цього разу був випадок, коли чоловікові не вистачало потрібної кількості балів, які б давали йому право взяти участь у конкурсі. Так би мовити, «назад потягло» порушення договірних умов, зокрема те, що на маршруті їздив не той автобус, який був заявлений при проходженні попереднього конкурсу. До такого роду негативних моментів ставлення принципове. Бо не такі вже й рідкісні скарги, що замість нового комфортабельного автобуса, з яким перевізник ішов на конкурс, аби набрати більшу кількість балів, людям насправді доводиться їздити у старій розбитій «калоші», яку власник експлуатує, поки вона сама не розсиплеться. Як свого часу заявив з цього приводу Василь Плавюк, у таких випадках потрібно не лише розривати з винними угоди, а й взагалі позбавляти їх ліцензій на право здійснення пасажирських перевезень.

Та у цій ситуації, до, як потім з’ясувалося, мимовільного порушника з’явилося радше співчуття, ніж бажання суворо покарати його. Чоловік сам, по суті, потерпів через наших автомобілебудівників та дорожників. Його автобус «Богдан» (до речі, вже стільки доводилося чути нарікань на якість цих транспортних засобів!) просто не витримав умов українського бездоріжжя і зламався. Отож чоловік просто змушений був випустити на маршрут інший «бус». Отакі обставини плюс позитивна характеристика як перевізника і дозволили прийняти рішення про його участь у конкурсі, який він успішно виграв.

Поряд з тим не залишалися без уваги такі речі, як, наприклад, відсутність у, так би мовити, перевізників-«одноосібників» водія на заміну. Зрозуміло, що одна людина, нехай за день вона робить лише два зворотні рейси, весь час перебувати за кермом не зможе. А, не дай Боже, захворіє чи просто, що цілком природно, забажає відпочити від трудів праведних. І, виходить, люди можуть залишитися без транспортного сполучення. Добре якщо через такий населений пункт проходять інші маршрути. А якщо це глухий кут? Є ж такі села в області.

Щоправда, частина перевізників, яким робили такі зауваження, тим більше, що без оформлення змінного водія з ними договір укладатися не буде, це вже виправили. Але, виявляється, чомусь лише напередодні проведення конкурсу. Наскільки ми зрозуміли, звісно, вони мали тих, хто б міг у разі чого замінити їх за кермом. От лише офіційно оформити, як того вимагає законодавство, не поспішали. Треба, знову ж таки, виставляти офіційну зарплату, нехай навіть мінімальну, з якої доведеться сплачувати відповідні відрахування. Це ж витрати. Але, мабуть, кожен погодиться, що всі б хотіли добре жити в заможній державі. Проблема лише, що на її добробут бажає працювати далеко не кожен. Зрештою, голова конкурсного комітету з цього приводу був більш радикальний, висловивши пропозицію залучити до вирішення цього питання податкову, якій передавати матеріали на «лівих» водіїв.

Разом з тим хочеться зауважити, що все ж більшість перевізників намагається працювати у правовому полі. Навіть зіткнулися з випадками, коли деякі особи, які, по суті, здійснювали свою діяльність у «тіні», починають грати за загальними правилами. Хоча проблем у наведенні порядку в сфері пасажирських перевезень залишається ще чимало. Але незабаром вони торкнуться передусім самих перевізників. Річ у тім, що постановою Кабміну № 953 від 29.06.2011 року внесено суттєві зміни до порядку проведення конкурсу з перевезення пасажирів на автобусному маршруті загального користування.  Переказувати її тут не буду. Повний текст цього документа є на сайті ОДА, тож кожен зацікавлений зможе ознайомитися з ним. А щодо автора цих рядків та й інших членів конкурсного комітету, то урядовий документ залишив подвійне враження. З одного боку, для самих перевізників значно спрощується процедура підготовки документів для участі в конкурсі. Треба вже менше різних довідок, відповідно не буде тієї біганини по інстанціях, яка тривала досі. Але з другого — нова система підрахунку балів може поставити, як уже про це говорилося, одноосібних перевізників у доволі скрутне становище порівняно з великими підприємствами цієї сфери. Звісно, якщо між ними виникне конкуренція на маршруті. Бо, знову ж таки, хто має власну технічну базу для обслуговування транспортних засобів, працівників, які щоденно їх обслуговують, більший штат, зарплату тощо, матимуть більше балів, відповідно — й більше шансів на перемогу в конкурсі. Що залишається робити тим, хто має один-два «буси» і «косить капусту», поки є можливість? Шукати інші сфери діяльності? Йти у «тінь» і ставати об’єктом переслідування правоохоронних та контрольних органів? Чи краще, як радить перший заступник голови ОДА Василь Плавюк, думати, як збільшуватися, точніше, збиратися докупи, створюючи власні підприємства.

Зрештою, конкретна розмова про це попереду. Бо наразі в облдержадміністрації чекають і приймають пропозиції самих перевізників з цього приводу. А далі Василь Плавюк має намір зібрати відповідну нараду з їх участю, де і відбудеться головне обговорення того, як жити далі.

Автор: Ігор НИКОРОВИЧ
Джерело: Газета ГАЛИЧИНА